05. srpanj 2016.

Ivo Usmiani: Nekoliko je hrvatskih vlada žrtvovalo izvoz

U nastavku Liderove konferencije o izvozu održan je okrugli stol na temu kako izaći na novo tržište i ne izgorjeti na njemu nakon prve pošiljke? Sudjelovali su Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo predsjednice RH, Ksenija Sanjković, iz Hrvatskog kreditnog osiguranja, Darko Radišić iz Kraša, Damir Pašić iz Sherif Group Hrvatska, Goran Šutalo iz Color emajla i Ivo Markotić iz Badel 1862. Moderator je bio Boris Teški iz Instara, a pitanja su se odnosila na to kako država potiče izvoz, koliko su hrvatski izvoznici spremni za izlazak na američko tržište nakon potpisivanja TTIP-a, isplati li se osvajati tržišta Afrike i Azije, kakva je umreženost izveznika na novim tržištima, kako se pozicionirati na inozemnom tržištu i ostati na njemu, te zašto neke velike hrvatske tvrtke nisu uspješne na tržištu EU.

Počela Konferencija o izvozu: Na koji način izvoznici mogu promijeniti mišljenje javnosti u svoju korist?

Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo u Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, istaknuo je da su alati u pomoći izvoznicima ograničeni, ali se intenzivno radi na promociji hrvatskog gospodarstva u inozemstvu, jer u Uredu predsjednice RH izvoz se tretira kao jedan od osnovnih temelja gospodarskog rasta. U skladu s tim su dosad organizirani posjeti hrvatskih gospodarskih delegacija Slovačkoj, Poljskoj i nekim drugim državama. Jurčić je istaknuo da je nužno djelovanje gospodarske diplomacije na inozemnom tržištu radi povećanje izvoza.

Izvoznicima na inozemnim tržištima zaštitu pruža Hrvatsko kreditno osiguranje. No Ksenija Sanjković je istaknula da se ne radi samo o osiguranju, nego i analizi kupaca i tržišta, obavještavanju klijenata o tržišnim i političkim rizicima, kao i rješavanju problema nepalaćanja.

Ivo Usmiani iz JGL je istaknuo da je nekoliko hrvatskih vlada žrtvovalo izvoz, a da se na malom tržištu ne može graditi konkurentnost proizvoda i rasti. Zbog toga se JGL okrenuo izvozu, primjerice, u istočnu Europu izvozi u vrijednosti od 500 milijuna kuna.

- Otvorili smo nekoliko tržišta Dalekog istoka i očekujemo rast. Država nam može pomoći u istraživanju tržišta, marketingu i tečaju kune…. Ali iako se u Hrvatskoj farmaceutska industrija smatra strateškom, provođenje strategije ne postoji – rekao je Usmiani.