Preporučeno
StoryEditor

Javna rasvjeta postaje buduće mjesto zarade

24. Studeni 2016.

- Javna rasvjeta postaje buduće mjesto zarade. S aspekta pametnih gradova, rasvjetni stupovi ne trebaju se promatrati samo kroz funkciju rasvjete. Oni imaju potencijala postati mjesta za punjenje bicikala, mobitela, odnosno pametni stupovi. Trebamo biti oprezni i pametno postupiti da bi imali pametne gradove, istaknuo je Darko Balun, direktor tvrtke Lipapromet, na okruglom stolu Javna rasvjeta i pametno energetsko planiranje razvitka grada održanom u sklopu Liderove konferencije 48 sati – 8. susret gradonačelnika i poduzetnika.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić naglasio je kako se stvaranje pametnog grada ne smije promatrati isključivo kroz javnu rasvjetu, već na to treba globalnije gledati s obzirom da je potrebno poraditi i na sustavu kanalizacije, vodoopskrbe, plina i interneta, javna rasvjeta. O mogućnosti gradova ovisi mogu li galopirati ulazeći u projekt nove rasvjete i istovremeno raditi na drugoj infrastrukturi. Napredak se mora ostvarivati u svim smjerovima kako bi se stvorio pametan grad, objasnio je Barišić.

Financijskom isplativosti ulaganja kojim je Jastrebarsko prije osam godina mijenjalo rasvjetu pozabavio se gradonačelnik Zvonimir Novosel te kazao kako će se projekt Newlight u tom gradu očitovati kroz zamjenu rasvjete sakralnih objekata jer se, kako kaže, događa da jedna crkva troši više električne energije nego cijelo selo i tu bi se mogle postići uštede i do 80%. Međutim, radit će se i na implementaciji sustava upravljanja rasvjetom.

U potrazi za optimalnim financijski model

Ivan Pržulj iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske rekao je kako su se modeli financiranja promijenili u odnosu vrijeme kada se u Jastrebarskom radilo na rekonstrukciji javne rasvjete te da se sada to drugačije radi.

- Nastoji se pronaći optimalan financijski model za svaku lokalnu jedinicu, a to nam pokazuje akcijski plan, kazao je Pržulj.

Damir Juričić iz Agencije za investicije i konkurentnost objasnio je javno-privatno partnerstvo.

- Model JPP-a nije model financiranja nego model nabave. JPP je prilika da puno jednostavnije postignete optimum financiranja. S time da postoje izvjesne razlike tradicionalnog modela i JPP-a. Na primjer, za razliku od tradicionalnog modela u JPP morate ući u analizu troškova i učinaka projekta u idućih 30 godina, rekao je Juričić te komentirao da je u javnosti prisutna ideja da je JPP pljačka ili ‘javni novac u privatnim đepovima‘, a to je značajno usporilo napredak koji je već dosad mogao biti postignut.

Moderator okruglog stola bio je izvršni urednik Lidera Goran Litvan.

18. travanj 2024 03:28