Preporučeno
StoryEditor

Kako donijeti pravu odluku i biti siguran u sebe?

04. Ožujak 2017.

Kirsten Helvey, izvršna direktorica kompanije Cornestone OnDemand, otkrila je kroz vlastiti primjer na portalu World Economic Forum četiri jednostavna pravila koja treba slijediti kako bi bili sigurni u sebe u svakom trenutku i izbjegli ‘paralizirajuće analize‘ pri donošenju važnih odluka.

Vjerujte sami sebi

Prilikom donošenja odluke, važno je slijediti  instinkte i stajati iza svojih uvjerenja. Iako treba uzeti vremena da bi analizirali svoju odluku, ne treba predugo čekati. Što dulje čekate s donošenjem odluke, stvorit će se više dvojbi. Prije nego analizirate prednosti i nedostatke, svakako se zapitajte što vam zdrav razum govori. Često ćete doći do zaključka da je vaša početna procjena bila sasvim u redu.

-Na početku karijere radila sam za veliku poznatu tvrtke. Nakon pet godina imala sam osjećaj da unatoč tome što dugo radim, nemam osjećaj da sam išta dodatno naučila. Zbog te spoznaje postala sam krajnje nesigurna i morala sam pronaći samopouzdanje. Stoga sam donijela drastičnu odluku. Dala sam otkaz, spakirala kofere i otišla na drugi kraj države. U početku sam se borila da financijski preživim, ipak to iskustvo me naučilo da, ako imam povjerenja u sebe, mogu ostvariti gotovo sve, napisala je Helvey.

>>> Bojite li se donošenja odluka

Potražite savjet kada je to potrebno

To što ste samopouzdani ne znači da ćete uvijek imati prave odgovore. U većini je slučajeva, ako se osjećate nesigurno, traženje savjeta od drugih odličan način da izgradite samopouzdanje.

-Kao viša direktorica, okupila sam cijeli tim stručnjaka koji će mi pomoći prilikom donošenja neke odluke. Primjerice, uvijek tražimo poslove u koje bismo mogli ulagati, a to zahtijeva donošenje teških odluka. Ne možete napraviti sve odjednom, stoga trebate biti fokusirani na to da radite pravu stvar u pravo vrijeme. Često se konzultiram sa svojim timom kako bih utvrdila na što se fokusirati i investirati, a njihove savjete uvažavam i pri zapošljavanju. Zahvaljujući raznim perspektivama suradnika, sigurna sam da zapošljavam pravu osobu koja može poboljšati naš tim.

Učite iz svojih odluka

Donošenje odluke, za koji se ispostavi da je pogrešna, može poljuljati vaše samopouzdanje i možete postati nesigurni. Važno je da nikada ne žalite zbog donesenih odluka, već da učite iz vlastitih pogrešaka i krenete naprijed. Greške se događaju, a njihove posljedice variraju, no nemojte dopustiti da to diktira vašu budućnost.

Budite pozitivni

Helvey je priznala da nakon selidbe u Kaliforniju nije bila potpuno sigurna da je donijela pravu odluku s obzirom na to da je napustila posao na dobroj poziciji i čekala pravu priliku radeći razne lošije poslove.

- Odlučila sam ostati pozitivna. Da sam postala nesigurna, ne bih imala snage nositi se s teškim trenutcima. Na kraju sam dobila privremeni posao koji je s vremenom postao stalni. Ta stabilnost dala mi je vremena da razmislim o tome što doista želim. Na kraju sam iskoristila priliku i prihvatila posao u kompaniji koja je tada bila mali startup. Danas sam izvršna direktorica tog malog startupa koji je prerastao u uspješnu kompaniju i ponosna sam na svoju odluku.

23. travanj 2024 12:02