02. studeni 2016.

Kako je Facebook, najveća društvena mreža na svijetu, nadmašila sva očekivanja?

Trading Room
Trading Room

Facebook, Inc. (NASD:FB) planetarno poznata korporacija koja povezuje korisnike diljem svijeta, u srijedu navečer je po zatvaranju burze objavila rezultate poslovanja za treći kvartal. Dionice kompanije uvrštene su u indeks S&P 500 a trenutna burzovna vrijednost kompanije iznosi 365 milijardi USD što je čini četvrtom najvrijednijom korporacijom na svijetu. Cijena dionice kod zatvaranja tržišta iznosila je 127.18 USD završivši dan sa padom cijene od 2.56%., dok je nakon objave rezultata poslovanja u minusu od oko 7% što je reakcija na objavljene rezultate. Od početka godine cijena dionice je na dobitku 21.51%, dok je od trenutka izlistavanja na burzi u svibnju 2012. godine na dobitku 232.63%. Pogledajmo kako su poslovali u trećem kvartalu.

Najpopularniju globalnu društvenu mrežu na mjesečnoj razini, trenutno koristi 1.79 milijardi osoba diljem svijeta, što znači da svaki 4. stanovnik zemlje ima profil na ovoj društvenoj mreži. Po prvi put od kad posluje, broj korisnika koji ovu društvenu mrežu koriste preko mobilnih telefona, dosegnuo je brojku od jedne milijarde, što kompaniji daje ogromnu moć zarađivanja od oglašavanja u budućnosti. Trenutni prihod po jednom korisniku iznosi 4.01 USD. Kompanija je izvjestila i o rekordnom broju aktivnih korisnika popularnih aplikacija kao što su WhatsApp i Messenger (preko 1 milijarde korisnika) te Instagram (preko 500 milijuna aktivnih korisnika). Kompanija od svog osnutka, na kvartalnoj razini konstantno ostvarauje rast broja aktivnih korisnika.

Optimtrader

Po riječima većinskog vlasnika i CEO-a korporacije, Marka Zuckerberga, kompanija je ostvarila još jedan odličan kvartal. Već 14. kvartal za redom nadmašena su očekivanja analitičara s Wall Streeta. Objavljene su zarade po dionici od 1.09 USD što je značajno više od očekivanih 0.97 USD. Rast zarada u odnosu na isti kvartal prethodne godine, kada su iznosile 0.57 USD, iznosi impresivnih 91.23%. Rast prihoda u trećem kvartalu rastao je po manjim stopama od zarada ali i dalje velikih 55.6% na kvartalnoj razini u odnosu na isti kvartal prethodne godine kada su prihodi iznosili 4.5 milijardi USD. Prihodi za treći kvartal iznose 7.011 milijardi USD dok su očekivanja bila na razini od 6.92 milijarde USD. Kompanija na kraju trećeg kvartala na računima ima preko 26 milijardi USD gotovine, dok duga skoro da i nema.

Što očekivati od dionice Facebooka u budućnosti? Statistika kaže da je cijena dionice u prvom tjednu nakon objave kvartalnih izvještaja u prosjeku ostvarila rast od 6.9%. Hoće li i ovaj put biti tako, vidjet ćemo do kraja idućeg tjedna.

Za Trading Room: Ivan Stojanović, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader)

Pratite nas na našoj Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.