Preporučeno
StoryEditor

Kako je Pokemon Go prvo digao, a zatim srušio dionice Nintenda

27. Srpanj 2016.

Nintendo je 22. srpnja u bilješci za investitore napisao da očekuje ograničen profit od izdavanja videoigre Pokemon Go jer ima udio od samo 32 posto u kompaniji koja posjeduje autorska i druga prava na licencu. Prema bilješci, većinu prihoda od uspješnice će utržiti tvrtka s imenom Pokemon i razvojni tim Niantic zaslužan za stvaranje igre u proširenoj stvarnosti, dok će zarada Nintenda ovisiti o prodaji sporednog pribora kakva je plastična narukvica koja svijetli i vibrira kada igrači naiđu na takozvane "Poke-stanice" ili pokemone "u divljini".

Zbog Pokémona Go Nintendo bilježi vrtoglavi rast vrijednosti dionica od 25 posto

Vijest je, nakon što su je u ponedjeljak probavili investitori, izazvala urušavanje dionica Nintenda od 18 posto ili oko 6.7 milijardi dolara, što je poveći, ali ne i katastrofalni iznos budući da je vrijednost tvrtke od premijere Pokemona Go porasla za 12 milijardi dolara.

Nintendo je izdao brojne Pokemon igre od njihova začetka u 1990-im godinama i posjeduje trećinu udjela u Pokemon kompaniji. Prema pisanju Engageta, on je zajedno s Googleom investirao oko 30 milijuna dolara u Niantic za razvoj Pokemona Go, a prihod od dodatnog pribora za "Pokemon Go Plus", plaćenu inačicu igre koja će se prodavati za 35 dolara po preuzimanju, već je uvršten u financijsko izvješće sa završnim datumom u ožujku 2017. godine.

Bloomberg piše da su investitori "nakon početnog ludila" prepoznali potencijalno slab utjecaj uspjeha Pokemona Go na godišnje prihode Nintenda i trenutačno procjenjuju u kojoj mjeri tvrtka može monetizirati uspješnicu, što je glavni razlog za snažnu, ali i očekivanu korekciju vrijednosti dionica.

16. travanj 2024 07:58