Preporučeno
StoryEditor

Kako je poslovao poznati globalni brend NIKE, Inc.?

28. Ožujak 2017.
Piše:
Trading Room

Pogledajmo kako je poslovala jedna od najpoznatijih globalih kompanija koja dizajnira i proizvodi sportsku odjeću i obuću, NIKE, Inc. (NYSE:NKE). Jesu li rezultati poslovanja za prethodni kvartal razočarali ili razveselili investitore, pogledajmo u nastavku.

NIKE, Inc. vodeća je kompanija koja proizvodi, dizajnira, kreira i prodaje sportsku odjeću, obuću te raznu sportsku opremu. Svoje proizvode prodaju pod imenima poznatih brendova kao što su Converse, Chuck Taylor, All Star i mnogi drugi. Druga kategorizacija proizvoda usmjerena je na određene sportove kao na primjer: trčanje, nogomet, golf, tenis, odbojka i brojne druge aktivnosti. Kompanija je osnovana 1964. godine sa sjedištem u Beaverton-u, u državi Oregon. Trenutna tržišna kapitalizacija iznosi 92.54 milijarde USD, a uspješno poslovanje na globalnoj razini rezultiralo je ulaskom dionice u indekse S&P 500 i DJIA. Zaključna cijena dionice od jučer iznosi 55.93 USD, a u posljednjih se 12 mjeseci kretala u rasponu od 49.01 – 62.64 USD. Prema fiskalnoj godini kompanije sa datumom 28.02.2017. završio je treći kvartal. Objava kvartalnih financijskih izvještaja dovela je do pada cijene dionice na burzi za 7.05% u odnosu na prethodni trgovinski dan. Kako je protekla objava pogledajmo u nastavku.

OptimTrader trgovačka platforma

Zarada po dionici u trećem kvartalu iznosi 0.68 USD, što je za 0.15 USD više od očekivanja analitičara, koji su očekivali razinu od 0.53 USD. U istom periodu prethodne godine zarada po dionici iznosila je 0.55 USD, te je u ovom kvartalu veća za 23.64%. Prihodi u trećem kvartalu iznose 8.432 milijarde USD, što je niže od očekivanja analitičara koji su prognozirali razinu prihoda od 8.47 milijardi USD. Prihodi su u istom periodu prethodne godine iznosili 8.032 milijardu USD, te su u ovom kvartalu prihodi veći za 400 milijuna USD što je rast od 5%. Dionica je u posljednjih 12 mjeseci u gubitku od oko 8%.

U sljedećoj tablici uspoređen je prinos dionice NKE sa prinosom ETF-a SPY koji prati kretanje indeksa S&P 500, bez ukalkuliranih reinvestiranih dividendi.

Tablica 1 – Prinosi NKE vs. SPY

1M 6M YTD 1Y 5Y
NKE -3.04% +1.07% +10.02% -9.27% +108.23%
SPY -1.18% +8.41% +4.58% +15.01% +67.60%

Za Trading Room: Aleksandra Knežević, Analyst intern in research sector at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

 

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

23. travanj 2024 20:54