Preporučeno
StoryEditor

Kako razviti kontroling 4.0 u skladu sa zahtjevima industrije 4.0

08. Studeni 2016.

- U aktivnom kreiranju strategije za industriju 4.0 zadatak kontrolera je prepoznati potencijalne benefite digitalizacije, odrediti stupanj automatizacije, provjeriti tko će biti nova konkurencija na tržištu. Kontroling stručnjaci također trebaju procijeniti čime se baviti u menadžmentu rizika, napraviti nove modele prihoda, modificirati izračune troškova i cijenu podataka, kazao je kako od industrija 4.0 do kontrolinga 4.0 na 4. međunarodnoj konferenciji o kontrolingu Goran Sejdić, znanstveni novak u Institutu za poslovna istraživanja u Stuttgartu (IPRI).

Sejdić, koji trenutno piše doktorski rad na temu proizvodnog kontrolinga pod mentorstvom jednog od najvećih stručnjaka kontrolinga Petera Horvatha, objasnio je dvostruke ciljeve industrije 4.0 u kojima se digitalnom tehnologijom želi optimizirati procese rada tvrtki djelotvornijim postupcima u stvaranju proizvoda i usluga te povećati pogodnosti za kupce razvojem inovativnih proizvoda i usluga.

- Kontroling kao partner menadžmenta mora biti i njegov savjetnik. Trenutno mu je uloga reći upravi da se isplati investirati u razvoj kontrolinga i ostalih sustava tvrtke u skladu s okolinom industrije 4.0, kaže Sejdić.

U istraživanju koji je radio Institut na 200 kompanija, većina ispitanika (67%) izjavila je da se još nije bavila temom usklađivanja procesa tvrke s industrijom 4.0 i da se planiraju time baviti u budućnosti. U istom istraživanju kao glavne potencijalne koristi od industrije 4.0 u kontrolingu prepoznate su sljedeće promjene: poboljšanje operativnih procesa, prepoznavanje novih uzročno-posljedičnih veza, analiza podataka u stvarnom vremenu, brža analiza i donošenje odluka. S druge strane, kao glavni izazovi koje industrija 4.0 zadaje kontrolingu navedeni su korištenje novih alata i metoda za analizu, selekcija podataka, rezultati izvještaja, prilagodba internih procesa.

- Budite spremni na budućnost, počela je, zaključio je znanstveni novak Sejdić kojem je velika čast raditi za najvećeg  kontroling stručnjaka u Njemačkoj Petera Horvatha.

Pogled izbliza na izvještaje grada Graza

Izvještaji austrijskog grada Graza bili su komplicirani, prepuni kompliciranih tablica, a troškovi  i ključni pokazatelji poslovanja svih upravnih odjela, poduzeća u gradskom vlasništvu nisu bili objavljivani u jednom, sveobuhvatnom izvješću. Takav proces dovodio je do konfuzije i netransparentosti. Uz pomoć kontrolorskih metoda i Dietmara Paschera, samog stanovnika Graza, s Controller Akademie, Graz je danas predvodnik novog načina upravljanja, uspješan primjer koji svi žele pratiti, te dobitnik nagrade austrijskoga kancelara 2016. za upravljanje gradom. Pascher je sudionicima 4. međunarodne konferencije o kontrolingu predstavio svoj uspješni model koji namjerava dalje širiti. Tako su sada svi ranije navedeni troškovi i pokazatelji poslovanja navedeni na jednoj strani, u jednom izvješću, a uzročno-posljedične veze između financijskih proračuna i poslovanja odjela postale su vidljive.

Ukratko, ispričao je Pascher, danas upravljači Graza vide gdje se novac troši i koliko se egzaktno troši na što, a takav novi, transparentni i jednostavni preglednik financijskih aktivnosti, moguće je jedino implementirati ukoliko su političari otvorena uma i spremni na promjene.

Autori: Nikolina Oršulić, Luka Fišić

24. travanj 2024 03:48