Korona i biznis
17. rujan 2016.

Kako smanjiti rizik kod investiranja?

Trading Room
Trading Room

Volatilnost se vratila! A kako će tek biti idući tjedan kad Fed bude odlučivao o kamatnim stopama. Prije nego pogledamo kako je prošao tjedan na financijskom tržištu, objasnit ćemo kako smanjiti rizik kod trgovanja/investiranja. Najveći rizik na financijskom tržištu a i općenito je ne preuzeti rikiz uopće. Ako se držimo toga, najveći rizik je ne investirati. S druge strane, ako investiramo susrećemo se s brojnim rizicima ali na svaki od njih može se utjecati i svesti ga na minimum.

Izreka, ne stavljaj sva jaja u istu košaricu, ne potječe od ekonomske teorije. Diverzifikacija je nužan faktor kod investiranja kako bismo se zaštitili od gubitaka ali i povećali prinose, jer različite imovinske klase imaju različite prinose pa je optimizacija portfelja nužna. Ako se radi i o trgovanju nije mudro koristiti cijeli portfelj. Temeljna kontrola rizika je optimizirati postotak pojedine vrijednosnice u portfelju. Manje pozicije smanjuju volatilnost i mogući gubitak, a smanjiti gubitke je prvo i osnovno pravilo kod investiranja. Buffettovo prvo pravilo kod investiranja je, ne gubiti novac. Pravilo broj dva glasi, ne zaboravi pravilo broj jedan.

Kakva je perspektiva domaćeg tržišta kapitala?

Prečesto trgovanje može voditi u gubitak. Poznata je izreka da ako se ne poznajete dovoljno dobro, financijsko tržište je loše mjesto da to otkrivate. Potrebno je poznavati svoj karakter kako bismo mogli prilagoditi stil trgovanja. Ako nismo spremni prihvatiti višu volatilnost i viši rizik u ostvarivanju viših prinosa, onda trgovanje nije za nas pa je naizglednija opcija indeksni fond sa niskim troškovima upravljanja ili izbor dionica koje karakterizira niska volatilnost i konstantna isplata dividendi. Investirati samo onda kada postoje dobri izgledi u našu korist, odnosno odnos nagrade i rizika mora biti pozitivan i što viši. Što je ovaj omjer viši, potreban je manji postotak uspješnih transakcija a da ostvarujemo pozitivne prinose. Upravljanje rizikom i kapitalom je od ključne važnosti kod investiranja.

Plan trgovanja

Savršeno investiranje ili trgovanje ne postoji. Kao ljudska bića podložni smo činiti greške, pa tako i na financijskom tržištu na kojem često nastupamo s pretjeranim emocijama i neracionalnošću. Na financijskom tržištu ništa nije sigurno i sve je podložno konstantnim promjenama. Gubitke nije moguće izbjeći pa je nužno imati kvalitetno upravljanje rizikom i kapitalom kako bi šteta kod gubitaka bila što manja. Trgovanje na vijesti zahtijeva veliki napor i često vodi u nepotrebne gubitke. Kod objave vijesti (zarade kompanije, promjena očekivanja i slično) na tržištu je prisutna velika volatilnost i može se dogoditi veliki rast ili pad vrijednosnice. Veće je vjerojatnost da ćemo biti na krivoj strani nego na pravoj pa se ovaj stil trgovanja ne preferira i dosta je rizičan. Trgovanje bez plana je kao voziti automobil punom brzinom prema zidu i očekivati da će se zid pomaknuti kad dođemo do njega. Potrebno je poznavanje svog stila trgovanja i razloga zašto se ulazi u pojedinu investiciju. Osim mjesta ulaska kad kupujemo potrebo je unaprijed znati i izlaznu strategiju, a isto tako stalno se prilagođavati tržišnim uvjetima. Tko ima kreiran plan trgovanja planira uspjeh a tko nema plan trgovanja planira neuspjeh. Trgovanje protiv trenda može biti pogubno. Poznata je izreka da se ne hvataju padajući noževi. Ako cijena pada, pada s razlogom i nitko sa sigurnošću ne može reći gdje je dno. Trend treba identificirati na grafikonu i koristiti ga u svoju korist. Ako je trend rastući onda nas zanimaju kupovne pozicije kod korekcije glavnog trenda, a ako je trend padajući onda nas zanimaju prodajne pozicije pri korekciji glavnog trenda. Za određivanje trenda najkorisniji su alati tehničke analize kao što su pomični prosjeci. I najveća greška koja se čini kod trgovanja je držanje gubitnih pozicija predugo u nadi da će se preokrenuti. To je apsolutno pogrešan pristup koji vodi u nepotreban gubitak. Suprotno tome, dobitne pozicije se zatvaraju sa malim dobicima, što je opet pogrešno. Gubitke je potrebno zaustaviti na vrijeme a dobitne pozicije pustiti da rastu kako bismo ih maksimizirali.

Hoće li indeksi osvojiti nove vrhove ili će se pad nastaviti?

A sad pogledajmo kako je protekao tjedan na dioničkom tržištu.

Dionički indeksi

Ovaj tjedan je obilježen volatilnošću američkih dioničkih indeksa, nakon više od dva mjeseca niske volatilnosti i kretanja u rasponu +/-1% blizu rekordnih razina indeksa, što se dogodilo posljednji put prije više od 50 godina. 

S&P 500 (INDEXSP:.INX) porastao je na tjednoj razini za malih 0.53% sa zaključnom cijenom od 2,139.16 bodova.

Dow Jones Industrial Average (INDEXDJX:.DJI) porastao je na tjednoj razini za skromnih 0.21% sa zaključnom cijenom od 18,123.80 bodova.

NASDAQ Composite (INDEXNASDAQ:.IXIC) porastao je na tjednoj razini za 2.31% sa zaključnom cijenom od 5,244.57 bodova.

Russell 2000 (INDEXRUSSELL:RUT) na tjednoj razini porastao je blagih 0.46% sa zaključnom cijenom od 1,224.78 bodova.

Idući tjedan jedino je sigurno da volatilnosti neće nedostajati, jer u srijedu je odluka Fed-a o kamatnim stopama što unosi neizvjesnost na financijsko tržište a poznato je da tržišta ne vole neizvjesnost.

Pratite nas na našoj Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.