22. listopad 2016.

Kako su poslovali Microsoft, GE i BNY Mellone i što su donijeli svojim dioničarima?

Trading Room
Trading Room

Sezona je objave financijskih izvještaja korporacija za treći kvartal. Donosimo pregled poslovnih rezultata tvrtki General Electric Company, Microsoft Corporation i The Bank of New York Mellon Corporation (BNY Mellone). Pogledajmo kako su poslovale navedene kompanije i što su donijele svojim dioničarima.

General Electric Company (NYSE:GE)

Jedna od vodećih industrijskih kompanija General Electric, sa tržišnom kapitalizacijom od čak 259.79 milijardi USD,  objavila je financijske rezultate za treći kvartal ove godine. Trenutna cijena dionice iznosi 28.98 USD, a u godišnjem periodu kretala se u interval od 27.10 – 33 USD. Dionica je uvrštena u dioničke indekse DJIA i S&P 500, te je od početka godine u minusu od 6.97%. Prema izvještajima kompanije zarada po dionici u trećem kvartalu ove godine iznosi 0.32 USD, što je u skladu s predviđanjima analitičara, ali je za 0.03 USD više nego u istom razdoblju prošle godine što je rast od 10.3%. Prihodi su u prošlom kvartalu bili manji nego što se predviđalo, iznose 29.27 milijardi USD, što je manje od očekivanih 29.64 milijardi USD.  Očekivanja za cijelu 2016. godinu su smjanjena te se očekuje stagnacija ili blagi porast prihoda i zarada. Kompanija isplaćuje konstantnu i stabilnu kvartalnu dividendu s dividendnim prinosom koji se kreće oko 3.17%. Cijena dionice nije značajnije reagirala na objavljeni rezultat poslovanja.

Optimtrader

Microsoft Corporation (NASD:MSFT)

Tehnološka kompanija Microsoft Corporation, jedna od najvećih na svijetu sa tržišnom kapitalizacijom od čak 461.88 milijardi USD, čija dionica se nalazi u indeksima DJIA i S&P500, objavila je svoje financijske izvještaje. Trenutna cijena dionice iznosi 59.66 USD, te se kroz godinu dana kretala u intervalu od 47.09 – 60.45 USD. Kako je njihova fiskalna godina započela još u sedmom mjesecu, izvještaj za njihov prvi kvartal po tom obračunu objavljen je u četvrtak po zatvaranju burze. Zarada po dionici iznosi 0.76 USD i nadmašila je sva očekivanja za 0.08 USD za taj kvartal. U odnosu na zaradu po dionici u istom razdoblju prošle godine, kada je iznosila 0.57 USD, ovogodišnji kvartal je u porastu velikih 33.3%. Prihodi su također nadmašili očekivanja od 21.71 milijardi USD i porasli su na 22.3 milijarde USD, dok je rast u odnosu na isti period prošle godine 9.3%. Kompanija isplaćuje konstantnu i stabilnu dividendu s dividendnim prinosom koji se kreće oko 2.27%. Dionica je po objavi rezultata porasla preko 4% a od početka godine na dobitku je od 7.53%.

The Bank of New York Mellon Corporation (NYSE:BK)

Investicijska banka Bank of New York Mellon Corporation objavila je u četvrtak rezultate poslovanja za treći kvartal ove godine. Njezina dionica nalazi se u indeksu S&P 500, sa zadnjom cijenom od 43.05 USD i tržišnom kapitalizacijom od 46 milijardi USD, te se kroz godinu dana kretala u intervalu od 32.20 - 44.73 USD. Zarada po dionici (EPS) u trećem kvartalu ove godine nadmašila je očekivanja anaitičara od 0.81 USD i iznosi 0.90 USD, što je za 0.16 USD više od zarade po dionici u istom razdoblju prošle godine što je porast od 21.6%. Prihod u trećem kvartalu ove godine iznosi 4.04 milijarde USD, što je nadmašilo očekivanja analitičara od 3.86 milijardi USD. U odnosu na isti kvartal prethodne godine prihod je veći za 6.6%. Dionica je od početka godine na dobitku od oko 5%. Bolji financijski rezultati, veći čak i od očekivanja analitičara rezultirali su rastom cijene dionice na burzi za preko 6% od objave rezultata do danas.

Za OptimTrader Ivan Stojanović, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader)

Za bilo kakav upit, pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.