Preporučeno
StoryEditor

Kako uložiti u nekretninu?

02. Prosinac 2018.

Priprema, priprema, priprema. To je najvažniji savjet svakome tko se upusti u avanturu kupnje nekretnine kao investicije.

- Već pri razmatranju investicije, ulagači se svakako trebaju konzultirati sa licenciranim stručnjacima iz područja poslovanja nekretninama. Oni poznaju tržišne trendove i zahvaljujući svakodnevnom poslovanju imaju informacije do kojih obični građani nemaju pristup – kaže Tomislav Gregurić, direktor savjetničke kuće Renova nekretnine d.o.o., član Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Ističe kako u trenutku kad se odluče na ulaganje, investitori trebaju biti spremni uložiti i vrijeme i novac u provjeru pravnog statusa nekretnine i u razmatranje tehničkih i poreznih aspekata ulaganja.

- Nerazumno je upustiti se u ulaganje takvog reda veličine bez konkretne, prave analize, bez dobre pripreme uz pomoć stručnjaka. Banke još uvijek prodaju nekretnine koje su preuzele od ulagača iz doba prije krize i koji ih nisu mogli otplaćivati. Neka to posluži kao upozorenje – napominje Gregurić.

Srednjim i malim ulagačima preporučuje da uoče koliko detaljno se investicija analizira prije same transakcije.

- Dobra provjera i priprema spriječit će da se ulaganje pretvori u noćnu moru. Posebno malim privatnim ulagačima predlažemo da se savjetuju s licenciranom, iskusnom i kvalitetnom agencijom za nekretnine koja će imati podatke o najboljim prilikama pa time i povratu. Neka uzmu u obzir trošak investicije. Takvi ulagači ne bi se smjeli voditi cijenama s tražilica za nekretnine, niti generalnim napisima iz medija, jer ti izvori ne bilježe realizirane cijene nekretnina, niti uzimaju u mikrotrendove i mikrolokacije – napominje Gregurić.

Trenutna situacija u npr. Zagrebu je takva da samo određene vrste nekretnina, primarno stanovi u novogradnjama, i to na samo par lokacija, postižu visoke cijene, vjerojatno prvenstveno radi akumilirane potražnje iz doba krize koja je predugo trajala. Zabrinjavajući je pad transakcija u Gradu Zagrebu koji ukazuje na to da ima veći broj kupaca koji odgađaju kupnju jer su im nekretnine preskupe, kao i pad cijena na tržištu dnevnog najma.

Više je načina ulaganja u nekrenine:

- zemljišta i razvoj projekata za prodaju ili najam (zakup), stambene zgrade za prodaju ili najam. Poslovni prostori ili hale za zakup. Hoteli, hosteli za turističku djelatnost.

- kupnja gotovih nekretnina i stavljanje istih u funkciju, pokretanjem ili prenamjenom. Stan u Zgrebu, Splitu, Dubrovniku, se prenamijeni u apartman za kratkoročni najam ili stavi u funkciju dugoročnog najma.

- kupnja zemljišta izvan građevinske zone i prenamjena iste u građevinsku

- Važno je jako dobro provjeriti zemljišno knjižno stanje nekretnine, legalnost i namjenu iste. Ukoliko se radi o građevinskom zemljištu, provjeriti namjenu i izgradivost, kako i dostupnost priključaka. U svakom slučaju svaki ozbiljan investitor uza sebe ima kvalitetan tim koji se sastoji od odvjetnika, arhitekta i agenta za nekretnine. Važno je provjeriti sve aspekte prije nego se krene u ulaganje – savjetuje Boro Vujović, direktor agencije Opereta nekretnine. Savjetuje svima koji se upuste u ovu avanturu da budu oprezni, da mudro i pažljivo kupuju i investiraju.

- Najvažnije je raditi realne projekcije prihoda od investicije i paziti na prezaduženost. Nekretnine na obali su uvijek dobra investicija jer obalu kupuju i posjećuju ljudi iz cijele EU, što je veliki potencijal. Zagreb kao glavni grad i središte uvijek je dobar za investiranje jer ‘svaki Hrvat‘ voli imati nekretninu u Zagrebu - kaže Vujović. I za kraj citira američkog veleposlanika gospodina W. Roberta Kohorsta, kad su ga na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova pitali u što u Hrvatskoj treba investirati, njegov je odgovor bio vrlo jasan – ‘u nekretnine‘.

26. travanj 2024 13:28