Preporučeno
StoryEditor

Komadina: Cestarine je trebalo davno povećati, ali prijevoznički lobiji uvijek to spriječe

20. Ožujak 2017.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da se "preko leđa" i proračuna loklanih i regionalnih samouprava, osobito u cestovnom sektoru, prelamaju greške sustava i državni deficit i da županijske uprave za ceste očekuju da im Hrvatske ceste alimentiraju dio svog prihoda, a cestarine je, smatra, trebalo davno povećati.

Na pitanje bi li povećavao cijene cestarina, Komadina je odgovorio da bi.

- Trebalo je to davno napraviti, ali prijevoznički lobiji uvijek to spriječe, jer se to smatra udarom na gospodarstvo, no, to uopće nije parafiskalni namet, nego izvorni proračun javnog sektora za održavanje javnih cesta, rekao je Komadina.

>>>HGK: Veće cestarine udar na prijevoznike, platit će građani

Na konferenciji za novinare u županijskoj upravi, Komadina izvijestio o izvršenju lanjskog  županijskog proračuna od 98,5 posto, o čemu će, kao i o izvješću Županijske uprave za ceste biti riječi na sljedećoj Županijskoj skupštini.

Iskazao je nezadovoljstvo što se, kada se govori o autocestama i uopće cestovnom sektoru, nigdje ne spominje "ogroman i najveći" njegov dio, županijske i lokalne ceste, kojima upravljaju županijske uprave za ceste. Smatra da je taj dio sustava podfinanciran, kao i sustav osnovnog školstva ili hitna medicinska pomoć, koje, rekao je, županija mora sufinancirati da bi opstali.

>>>Vlada odlučila: Cestarine HAC-a rastu 5 posto, a slijedi restrukturiranje cestovnog sektora

- To je sustavna greška u svim županijama i proizvod državnog deficita koji se sve više i češće pere preko leđa i proračuna lokalnih i regionalnih samouprava, rekao je.

Županijske uprave za ceste gospodare dvostruko duljim cestama nego što su državne ili autoceste, a prihodi im miruju godinama, rekao je i istaknuo da nije jasno kako se misli održavati tolika kilometraža i da županijske uprave za ceste očekuju da Hrvatske ceste alimentiraju dio svog prihoda i za njih.

24. travanj 2024 00:56