Preporučeno
StoryEditor

Komisija predstavila mjere za bolje, slobodnije i financijski neovisne medije

10. Prosinac 2016.

Europska komisija je u petak objavila mjere proizašle iz godišnjeg Kolokvija o temeljnim pravima posvećenog poticanju i poboljšanju medijskog pluralizma i demokracije. Rasprave u kojima su sudjelovali novinari, članovi akademske zajednice, nevladine organizacije i političari bile su usredotočene na šest ključnih točaka: 1) zaštitu slobode i neovisnosti medija od političkih pritisaka, 2) očuvanje neovisnosti medija, 3) zaštitu novinara i njihove slobode izražavanja, 4) sprječavanje govora mržnje usmjerenog protiv novinara i novih medijskih subjekata, 5) zaštitu zviždača i istraživačkih novinara te 6) promicanje medijske pismenosti i medijske etike.

Europska komisija definirala je niz mjera kojima će se postići ti ciljevi. Među njima je brzo donošenje Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama u Parlamentu i Vijeću kako bi se ojačala neovisnost regulatornih tijela za medije. Komisija preporučuje i brzo donošenje revidirane Direktive o autorskim pravima, kojom bi se medijima trebala zajamčiti održiva financijska osnova. Kako bi se zaštitila sloboda izražavanja novinara, Komisija želi pratiti i poboljšati javnu svijest o slobodi i pluralizmu medija te poticati dijalog s civilnim društvom, poslovnim sektorom i novim medijima, navodi priopćenje izvršnog tijela EU.

Ponudit će i financiranje neovisnih projekata posvećenih slobodi izražavanja te podržavati projekte usmjerene na suzbijanje govora mržnje usmjerenog protiv novinara. Da bi poboljšala zaštitu zviždača, Komisija će procijeniti je li u tu svrhu potrebno dodatno zakonodavstvo na razini EU-a. Naposljetku, Europska komisija provest će niz mjera za poboljšanje medijske pismenosti. Njima je obuhvaćeno financiranje medijskih subjekata, industrije, istraživača i nevladinih organizacija radi istraživanja pitanja kao što su efekt filtriranja informacija i uloga algoritama. Dodatne informacije o Kolokviju 2016. dostupne su na internetu. Svi zaključci dostupni su ovdje.

Ministri i povjerenica EK predstavili ‘Zagrebačku povelju o cjeloživotnom učenju za poduzetništvo’

26. travanj 2024 07:36