Preporučeno
StoryEditor

Kontrola rizika i emocija u trgovanju

06. Listopad 2016.
Piše:
Trading Room

Velika većina investitora, kada započne trgovati na financijskim tržištima, ne razmišlja previše o riziku, a trgovina se u početku odvija impulsno i bez puno planiranja. Znanje kao osnovni preduvjet, kod većine je zapravo šturo i površno,  što  uvelike umanjuje šansu za uspješno trgovanje ( investiranje).  Prva pogreška koju većina novopečenih investitora radi, je trgovanje bez plana i bez potpunog razumijevanja risk management-a , kako određene pozicije, tako i cjelokupnog portfolia.  Ulazak u poziciju se temelji na recimo ukrštanju dvaju pomičnih prosjeka (Moving Average), tj. bez puno truda i analiziranja.

Traži se Sveti Gral ili „tajna“, koja će Vam omogućiti da svako Vaše otvaranje bude profitabilno, a to po zakonu vjerojatnosti nije moguće. Trošite velike količine novca kupujući razne strategije, filmove, knjige koje će Vam otkriti „tajnu“, nakon koje ćete doživjeti prosvjetljenje. Zvuči Vam poznato? Što Vas u ovoj fazi može spasiti od brzog  gubitka Vašeg novca? Nalog „stop loss“, koji ograničava Vaše gubitke do točno predviđene razine – spreman sam riskirati toliko. Primjerice, ukoliko ste otvorili „long“ poziciju na valutnom paru USD/ JPY na vrijednosti 84,00, stavili nalog „stop loss“ na 83,50, Vaš unaprijed predviđeni gubitak biti će maksimalno 50 pipseva.

Zašto je to toliko važno? Pa iz dva aspekta – jedan je čisto matematički, jer vaš stop loss u tom trenutku označava rizik za otvorenu poziciju (risk management), a drugi je, ne manje važan psihološki, koji  Vam osigurava mirnoću u poziciji, jer ste unaprijed pomirili sa gubitkom od predviđenih 50 pipseva.

Gdje se griješi? Primjerice ista pozicija USD/JPY, bez naloga „stop loss“,a u trenutku izvanrednih vijesti i izražene volatilnosti, može vas u kratkom roku dovesti u minusu od  100 i više pipseva, a onda počnete razmišljati, ma nema veze vratit će se, a ono minus sve veći i veći. U ovoj situaciji Vam se obično ne da zatvoriti poziciju, jer je minus prevelik, a psihološki pritisak sve veći , pa svi vaši postupci postaju iracionalni. Upravljanje rizikom ( određivanje stop loss-a ) je vrlo važan segment trgovanja, na kojem trebate disciplinirano raditi, a čim prije to shvatite, prije će Vaša trgovina postati profitablina.  Nalog „ stop loss“ (gubitak) u osnovi ne smije biti veći od naloga „take profit“ (dobitak), jer Vam dugoročno takav risk management ne osigurava profitabilnost. Uzmimo slijedeći primjer:

01

U seriji od 10 otvaranja uz zadane parametre gubitnih/dobitnih pozicija možemo izračunati koliki postotak pozitivnih pozicija treba nam da bismo bili na nuli . Serija 1, omjer  -2/1 potreban postotak dobitnih pozicija da bismo bili na nuli iznosi cca. 66,67 %,  u seriji 2 uz omjer 1/1 potreban postotak dobitnih pozicija da bismo bili na nuli iznosi 50,00 % i u seriji 3 uz omjer -1/2 potreban postotak dobitnih pozicija da bismo bili na nuli iznosi cca. 33,33 %.

02

Svaki uspješan investitor  ima „svoj“ trading plan, kojeg možemo sažeti u tri najvažnije stavke – ulaz u u poziciju (buy/sell), stop loss (planirani gubitak) i take profit (planirani profit). Prije svakog naloga, vrlo se detaljno analizira situacija na tržištu – čitaju se informacije, pregledavaju grafikoni, prate se razni pokazatelji, sve se ponderira, te se donosi odluka - buy ili sell. Kod donošenja odluke svakako se razmatra i potencijal pozicije – stop loss i take profit, koji se  prilagođava  veličini portfolia kojim se upravlja. Kod konzervativnijeg upravljanja  u  jednoj se poziciji ne bi smjelo riskirati više od 0,5 % ukupnog kapitala, što na 10.000 usd iznosi 50 usd. Ako se radi sa mini lotom, 1 pip iznosi 1 usd, pa je max. stop loss po poziciji 50 pipseva. Prilikom svakog trade-a javljaju se jake emocije – koje se reflektiraju kroz dva psihološka stanja – STRAH I POHLEPA. Oba stanja su vrlo opasna, jer utječu na kvalitetu samog trade-a, htjeli mi to ili ne.

Kako izbjeći emocionalnu trgovinu? Svaki bi se trader trebao vrlo striktno držati svoga plana, pa čak i pod cijenu gubitka,  jer važnije je naučiti ispravno postupati, nego spašavati pojedini trade. Konačni rezultat je zbroj ispravnih postupaka koje ste primjenili  kod svakog trade-u, a oni Vam dugoročno osiguravaju profitabilnost.

Trebamo izbjegavati situacije u kojima se pomiče stop loss ili ga uopće nema, pod pretpostavkom, tržište će se vratiti. Posebnu pozornost obratite na situaciju kada imate dugi pozitivan niz i pomislite da ste jači od igre, pa nakon toga malo pojačate svoje uloge. Ova situacija obično nema sretan završetak, jer baš tada kada vi pojačate svoj ulog, na tržištu se dogodi izvanredna situacija, zbog koje Vaš gubitak daleko premašuje Vašu spremnost na izlaganje riziku i vi doživljavate gubitak koji daleko nadilayi vaše financijske mogućnosti. Nakon takvog gubitka, nikako se ne bi smjelo krenuti u osvetu tržištu, te brzom pokušaju vraćanja izgubljenog novca, jer u tom trenutku niste racionalno biće, a Vama vladaju emocije. Kada jednom shvatite da je rizik (minus), sastavni dio posla, s kojim se planirate baviti ili se bavite, bit će Vam jednostavnije i ugodnije trgovati, a emocionalni pritisak  biti će sve manji. Ukoliko želite naučiti kako postati održiv i profitabilan trgovac valutama, možete se prijaviti na jedan od seminara ili interaktivnu radionicu koje organizira Trading Room.

Pratite nas na našoj Facebook stranici

Autor: Zdenko Grđan, analitičar i intraday FX trader

25. travanj 2024 11:21