Preporučeno
StoryEditor

Kontroling na djelu - primjeri iz prakse

08. Studeni 2016.

Na 4. međunarodnoj konferenciji o kontrolingu predstavljeni su primjeri iz prakse koji ukazuju na važnu ulogu kontrolinga u poslovanju. U konkretnim primjerima predstavljena je uloga kontrolinga u procesu spajanja dvaju poduzeća, promjeni vlasničke strukture i optimizaciji rada tvrtke.

Kontroling na djelu u procesu nastajanja Makromikro Grupe

Proces spajanja poduzeća Stublić Impex  i Makromikro te nastajanje Makromikro Grupe čiji je cilj bio postati jedna od vodećih tvrtki u segmentu prodaje informatičkog materijala te uredskog materijala i papirnate konfekcije predstavila je Jasmina Očko, kontroling konzultant iz tvrtke Kontroling Kognosko. Makromikro bavio se maloprodajom informatičkih uređaja i pribora, a Stublić veleprodajom uredskog materijala i papirnate konfekcije.

Niedermayr-Kruse: Manjak kompetencija kontrolera ključan je uzrok neučinkovitosti

- Iako je zajednička vizija vlasnika bila vrlo jasna, a komunikacija među njima odlična, izazovi na putu spajanja koje je započelo 2015. godine bili su veliki. Spojene su dvije različite poslovne strukture s različitim poslovnim modelima, različitom korporacijskom kulturom i običajima, ispričala je Očko.

Vlasnici su se suočili s pitanjima poput: Koji je poslovni model kvalitetniji? Koje IT rješenje je efikasnije? Koja je organizacijska shema učinkovitija? Budući da nisu pronašli jednostavan odgovor, odlučili su da je pravi trenutak za kontroling.

- Nužno je bilo spojiti strateške ciljeve s odgovarajućim operativnim aktivnostima. Snimilo se svako radno mjesto i svaku operativnu aktivnost kako bi se napravio popis svih aktivnosti. Nakon toga trebalo je kvantificirati podatke i utvrditi koliko vremena se ulaže u određenu aktivnost i odrediti standardizirano vrijeme za obavljanje svake radnje, kazala je.

Proces snimanja poslova i aktivnosti koristio se i za detektiranje poteškoća u radnim procesima i dogovaranje jedinstvenog protokola, a ono je neophodno i za usklađivanje operativnih poslova sa strateškim ciljevima, izračun cijene pojedinih aktivnosti, eliminiranje aktivnosti koje ne donose novostvorenu vrijednost, fair i objektivnu raspodjelu poslova te mjerenje učinkovitosti i ispunjenje operativnih zadataka.

Biovega ima najbolji kontroling projekt u 2016. godini

Očko je u svojoj prezentaciji detaljno objasnila  kako je nastala nova organizacijska struktura, koncept troškovnog računovodstva te kako je razvijen sustav planiranja i budžetiranja.

- Faza koja slijedi jest izrada sustava nagrađivanja za koji poduzeće ima sve preduvjete, zaključila je Jasmina Očko.

Primjena ekonometrije i statistike u operativnom kontrolingu na primjeru Poljske pošte

Karol Sikora, predavač na poslijediplomskom studiju na Warsaw School of Economics i djelatnik Poljske pošte, podijelio je s prisutnima iskustvo upotrebe kontrolinga u poboljšanjima koja su bila neophodna u funkcioniranju Poljske pošte gdje je kao ključan problem prepoznata nedostupnost podataka o proteklom mjesecu prvih 15 dana tekućeg mjeseca. Samo rješenje i proces njegove implementacije potražite ovdje.

- Naše rješenje savršeno odgovara našim potrebama. Nismo potrošili ni novčića. Koristili smo alate koje smo već imali i druge besplatne alate. U usporedbi s 15 dana čekanja na podatke, napredak je itekako značajan. Ostvarili smo i rast prihoda od 1%. Možda i najvažnija prednost, iz moje perspektive, je uočljivo povećanje kompetencije u mom odjelu. Između ostalih, naši kolege morali su poboljšati ili steći znanja programskog jezika R i MS SQL-a, kazao je Sikora.

Kontroling nakon promjene vlasničke strukture

O tri poljske kompanije s jednim istim ciljem - prodati se, pričala je Edyta Szarska Cima iz tvrtke Controlling partner. Prezentacijom naziva Korak ispred budućnosti - tri studije slučaja kontrolinga nakon promjene vlasničke strukture’ okupljenima na 4. međunarodnoj konferenciji o kontrolingu Szarska Cima objasnila je kako se kontroling provodi u spomenutim tvrtkama koje su uspješno promijenile način poslovanja.

- Pokazalo se kako  moderni  uspješni kontroler mora poštovati članove svoga tima, kao i razumjeti ih i vjerovati im. Povjerenje i  data sloboda učinit će članove vaše tima odgovornijim, te će se više truditi u svome poslu, ispričala je Poljakinja.

Autori: Nikolin Oršulić, Luka Fišić

18. travanj 2024 11:57