Preporučeno
StoryEditor

Križevački razvojni centar i tehnološki park privukao nove poduzetnike

01. Ožujak 2017.

Grad Križevci dobili su najmoderniji centar i tehnološki park u koji je uloženo 38 milijuna, a čak je 90 posto financirano iz Europskih fondova.

Na prostoru bivše vojarne novosagrađeni ‘Razvojni centar i tehnološki park Križevci‘ omogućio je malim i srednjim poduzetnicima korištenje poslovnih prostora i druge oblike poslovnih odluka, a kao svrha je unapređenje i razvoj njihova poslovanja.

Provedba projekta počela je 01. listopada 2014. godine, a završila 30. rujna 2016. Godine. Uz Grad Križevce, u provedbi projekta sudjelovali su i projektni partneri Visoko gospodarsko učilište u Križevcima te Križevački poduzetnički centar kao upravitelj Razvojnog centra i tehnološkog parka.

Posjet ministra

Goran Marić, ministar državne imovine, bio je u posjetu Križevcima i razgovaralo se o državnoj imovini na području grada. Preostali dio vojarne za državu proglašen je neperspektivnim zemljištem te će se darovati, a dio tog zemljišta bit će darovano za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina.

>>>Razvojni centar i tehnološki park u Križevcima primio prvih 12 stanara

- Ovo je jedna od ljepših priča i zahvaljujem na pozivu gospodinu gradonačelniku i biskupu Huzjaku što su me upoznali s onime što je napravljeno i da ostatak ove vojarne pretvorimo u nešto slično, rekao je ministar Marić.

Grad će dobiti vlasništvo nad nekretninom, objasnio je ministar Marić koji je obišao bivšu vojarnu i poduzetnike.

Cijena najma i režija

Cijena najma je 16 kuna po kvadratnom metru jer prve tri godine korisnici prostora imaju subvencioniranu cijenu, a nakon toga cijena će biti 35 kn/m. Nakon toga cijena će se kretati u skladu s kriterijima tehnološkog parka, što znači da će nekim korisnicima ostati ista dok će kod drugih biti korekcije. Time žele poticati inovativnost i stimulirati razvoj novih proizvoda, tehnologija ili procesa kod naših korisnika.

- Za sada korisnici prostora plaćaju svoje obaveze uredno, jer smo kao klauzulu u Ugovoru stavili nekoliko točaka koje obvezuju korisnike na uredno i etično poslovanje. Na primjer, kašnjenja s plaćanjima obaveza nam daju pravo izvanrednog raskida ugovornog odnosa, kazao je Tihomir Hodak, direktor Križevačkog poduzetničkog centra.

Korisnici prostora u upravnoj zgradi imaju cijenu režija po kvadratu prostora koji za urede iznosi 18 kn/m2, dok za izložbene prostore iznosi 12 kn/m2.

Režije su u proizvodnim pogonima prebačene na korisnike prostora, odnosno svaki od njih potpisom ugovora dobiva svoja brojila i time plaćaju režije koje glase na njihovo ime.

- Svi korisnici su se ugovorom obvezali na etično poslovanje, što znači uredno podmirenje javnih davanja te uredno podmirivanje osobnih dohodaka. Kršenje tih odredbi isto za sobom povlači raskid ugovora, pojasnio je Hodak.

Dodao je da im je vrlo važno da korisnici prostora svojim poslovanjem ne naruše ugled ili poslovanje tehnološkog parka.

Veliki interes

- Sa zadovoljstvom možemo reći da se situacija s poslovanjem odvija bolje nego je planirano. Imamo potpisana 22 Ugovora s korisnicima prostora a još četiri nova su se javila na natječaj, kazao je Tihomir Hodak, direktor Križevačkog poduzetničkog centra.

Novi moderni prostori, dobri radni uvjeti te pristupačna cijena najma privukla je poduzetnike iz okolnih gradova. Dobra infrastrukturna povezanost s glavnim gradom, omogućila je zapošljavanje u Križevcima.

>>>Križevci EU sredstvima obnavljaju Razvojni centar i tehnološki park

- Za sada imamo tri tvrtke koje su iz Zagreba došle u naše prostore jer imaju bolje uvjete, a i brza cesta je tu veliki faktor jer udaljenost do Zagreba smanjuje na 30 minuta, kazao je Hodak.

Gradnja drugog kolosijeka pruge između Dugog Sela i Križevaca također će skratiti vrijeme putovanja.

- Osim fokusa na privlačenje novih korisnika prostora, stalni napor činimo i na području organizacije raznih događanja u prostorima tehnološkog parka, od raznih panela do konferencija, rekao je direktor.

24. travanj 2024 13:11