Preporučeno
StoryEditor

Ljubo Jurčić: Tri mjere koje mora napraviti pobjednik izbora

18. Kolovoz 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Ljubo Jurčić, ekonomski stručnjak i čovjek kojemu se pripisuje "spas" Podravke, analizirao je do sada iznesene gospodarske programe stranaka čiji lideri pretendiraju zasjesti na premijerski stolac.

- Tko god pokuša provoditi dosadašnju politiku, jer svi spominju nekakve reforme i promjene, koje, uvjeren sam, niti sami autori tih prijedloga ne razumiju, jer ne naznačuju što konkretno treba mijenjati, taj Hrvatskoj ne čini dobro - započinje Jurčić.

Nimalo impresioniran najavama koje su pristigle iz tabora HDZ-a kako će smanjiti PDV na 24 posto u drugoj te na 23 posto u zadnjoj godini mandata, Jurčić ističe kako to nije pravilan put izlaska iz krize i napominje kako sve ostale zemlje, koje su izašle iz recesije, nisu zadirale u poreze.

Doista, čak je i laiku jasno kako je jedini realan izlazak iz krize kroz povećanje proizvodnje, a intervencije "administrativne" prirode, poput smanjenja poreza, ukidanja parafiskalnih i fiskalnih nameta, iako dobrodošle, trebale bi se naslanjati upravo na revitaliziranu, isplativu proizvodnju. Međutim kako to postići? Jurčić predlaže nekoliko osnovnih stvari koje valja napraviti pobjednik ovih izbora:

- Tko god pobijedi na ovim izborima prva stvar koja će ga dočekati jest zadatak da stabilizira unutarnji i vanjski dug. To se postiže kroz fiskalnu i monetarnu politiku. Druga stavka je podići razinu isplativosti proizvodnje. Potrebno je stvoriti okruženje u kojemu je moguće podići proizvodnju, prema mojim procjenama, gotovo u svakom sektoru, za 50 posto. Taj će zadatak najteže biti ostvariti u poljoprivredi jer je naša poljoprivredna proizvodnja 5 posto ispod prosjeka u Europi. Treće, i možda najvažnije, potrebno je osigurati, direktno, narudžbe - ocrtava Jurčić.

Izjava HDZ-ove Ivane Maletić, kako: "..nećemo biti vlada koja kruži po svijetu u potrazi za šeicima", u potpunoj je suprotnosti sa logikom koja kaže kako Hrvatska mora pojačati svoj izvoz, kako su ovoj zemlji prijeko potrebne narudžbe iz inozemstva, te kako sa "šeicima", ako se pri tomu mislilo na strane investitore, valja ispregovarati da, kada nešto kupuju, to kupe na način da investiraju u proizvodnju, koja, zauzvrat, doista mora biti Hrvatima i onima s druge strane pregovaračkog stola - isplativa.

- Hrvatska je danas stabilna zemlja, iako je, u odnosu na 2008. pala za 12 stepenica. Uvjeti za proizvodnju postoje, ali još uvijek nisu isplativi. Načina kako postići da se u Hrvatskoj više proizvodi ima više. Prije svega, valja mudro koristiti skrivene subvencije. Domaći se mljekari bune kako je otkupna cijena mlijeka nedovoljna za isplativost proizvodnje, Mi iz Austrije uvozimo mlijeko. Njihov proizvođač dobiva čitav niz subvencija kojima pokriva troškove života. Iz EU fondova i od države dobiva naknadu za život u hladnim, planinskim uvjetima, poticaj za očuvanje biološke raznolikosti, za razvoj ruralnog područja i još dobije tih nekoliko centi za litru prodanog mlijeka. Subvencija za mlijeko, tako mu, niti ne treba - navodi školski primjer Jurčić.

Dotaknuo se još nekoliko primjera kako stimulirati domaću proizvodnju, dakako, u onim segmentima u kojima država još uvijek ima utjecaja. Kompenzacije, u smislu kupovanje roba u Hrvatskoj, itekako su uobičajena praksa u Europi, samo u pojedinim gospodarskim granama ta je praksa djelomično ograničena. Dok Jurčić spominje primjer Nokie, kojoj je država Finska bila jamac, odrađivala marketing, projektiranje, istraživanje, ta je tvrtka poslovala nevjerojatno uspješno. No, postoji još jedan primjer kako se to radi. SAAB, tvrtka koja prodaje borbene zrakoplove Grippen, u Brazilu, koji je kupio 20-ak tih aviona, gradi tvornicu za proizvodnju zrakoplova i školuje njihove inžinjere u Švedskoj. Dio je to dogovora između Švedske i Brazila, zemalja koje stoje iza proizvoda i tvornice, a koji je usuglašen prije same kupovine borbenih zrakoplova.

- Logika je sasvim jasna. Sve druge države to rade, osim Hrvatske. Podrazumijeva se da, ukoliko se nešto proizvodi u Njemačkoj, to isto ne možeš Njemačkoj prodati. Razgovarao sam sa svim političkim liderima o ovim temama, međutim njih to nije interesiralo. Više su pozornosti posvećivali pitanjima vezanim uz njihovu poziciju u stranci - iskren je Jurčić.

Što se tiče EU fondova, Jurčić pozdravlja što je Hrvatska, konačno, nešto uspješnije počela izvlačiti sredstva, ali ističe kako taj novac, ti projekti, nisu dovoljni za preokret u gospodarstvu Hrvatske, ukoliko uvjeti za proizvodnju ostanu na postojećoj razini.

- Iz EU fondova godišnje možemo povući milijardu eura, od čega 500 milijuna uplaćujemo članarine. Ono čemu treba težiti je 15 milijardi eura investicija - godišnje - okvir je koji postavlja Jurčić koji ne vjeruje kako će se smanjenjem PDV-a Hrvatska izvući iz krize.

Dakako, konzistentnost u provođenju gospodarskih politika, također bi bila dobrodošla promjena u zemlji u kojoj svaki novi ministar otkriva toplu vodu.

- Sve je to stvar matematike. Sve što, oni koji vode ovu zemlju, trebaju činiti, je usmjeravati. Treba samo raditi - zaključuje Ljubo Jurčić.

25. travanj 2024 15:42