Preporučeno
StoryEditor

Ljudski deficit ‘vruća tema‘ ovogodišnjeg skupa hotelijera

22. Studeni 2016.

Deficit ljudskog kapitala, investicije i produljenje sezone glavne su teme godišnjeg 19. kongresa hotelijera, koji će 24. i 25. studenoga u Zagrebu u organizaciji Udruge poslodavaca/poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) okupiti oko 200 domaćih i stranih sudionika.

Teme ovogodišnjeg kongresa hotelijera odabrane su zbog njihove aktualnosti, a među njima deficit ljudskog kapitala, odnosno nedostatak radne snage u turizmu, uključujući i kvalitetnih stručnjaka, jedna je od ‘gorućih‘ tema u hrvatskom turizmu, ističe direktorica UPUHH-a Iva Bahunek.

"O problemu nedostatka radne snage već se drže vrijeme govori u turizmu, no ove se godine taj problem pokazao i u praksi jer je nedostajalo sezonskih radnika koji su na kraju ipak pronađeni zahvaljujući snalažljivosti hotelijera i drugih poslodavaca, što nije bilo baš jednostavno. Ove godine nisu radnici dolazili sa drugih tržišta i iz drugih zemalja, bar ne u nekom većem broju, no kako se za iduću godinu već najavljuju povećane potrebe za radnicima u turizmu, za njih oko 20 tisuća, kongres će otvoriti i pitanje kvota za uvoz potencijalne radne snage iz susjednih zemalja izvan EU-a", najavljuje Bahunek.

U panel raspravi o toj temi na kongresu se, osim hotelijera, očekuju i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) te Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Uvijek aktualna tema

Investicije kao tema su, kako kaže Bahunek, uvijek aktualne, a kako se i iduće godine u Hrvatskoj očekuje otvaranje na desetke novih i obnovljenih hotela, ali i najavljuju nove investicije, o toj će temi na posebnom panelu raspravljati 12 sudionika, hotelijera, bankara i konzultanata.

U vezi, kako kaže Bahunek, vječne teme u hrvatskom, ali i šire u turizmu, produljenju sezone, na kongresu će se pokušati ne samo poručivati da bi bilo dobro i jako važno da je sezona dulja, nego i definirati konkretni prijedlozi za to produljenje, o čemu će, kao i o drugim trendovima, sudionici moći čuti i neka iskustva iz Europe i svijeta, s obzirom da se na kongresu očekuju predsjednik Svjetskog udruženja hotelijera IH&RA-e te predsjednica europskog krovnog udruženja hotelijera HOTREC-a, kao i brojni gosti iz regije.

Na kongresu će biti riječi i o aktualnom stanju hrvatskog hotelijerstva te rezultatima ovogodišnje sezone, koja je za hotelijere, kao i za sve u turizmu, bila odlična, a slično se očekuje i u idućoj godini za što su pripreme i buking već u tijeku.

Kongres hotelijera tradicionalno će se i ove godine održati u zagrebačkom hotelu Sheraton.

23. travanj 2024 03:30