Preporučeno
StoryEditor

Lovro Kuščević: Pravi i pravični porez na nekretnine dolazi 2020.

09. Ožujak 2017.

Prošli je tjedan izglasan Zakon o gradnji po hitnom postupku, hrvatska vlada usvojila je program energetske obnove zgrada, a premijer Andrej Plenković je s ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Lovrom Kuščevićem predstavio projekt Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Osim toga, uskoro se očekuje donošenje izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i Zakon o ozakonjenju nezakonito sagrađenih građevina kojim će se produljiti rok legalizacije. Ministar Kuščević, koji često ponavlja da su ljudi i prostor najveće hrvatske vrijednosti, kaže da je jako zadovoljan što su dobili podršku od svih opozicijskih klubova, a ovog je tjedna zadovoljstvo zakonskim prijedlozima iskazala, kaže nam, i delegacija HUP-a.

>>>Kuščević: Tri velika državna projekta mogu pokrenuti građevinarstvo

• Što donosi novi Zakon o gradnji? - Niz novih mjera koje će ubrzati i olakšati investicije, a naročito velike državne i strateške investicije. Za strateške državne projekte građevinska i uporabna dozvola moći će se ishoditi bez obzira jesu li riješeni imovinsko-pravni odnosi, uz predočenje dokaza da je pokrenut postupak izvlaštenja i da je novac za to deponiran na poseban račun kod suda. Znamo da je vlasništvo uvjet da bi se moglo graditi i kasnije dobiti uporabnu dozvolu, ali postupci izvlaštenja, nažalost, još uvijek dugo traju i time usporavaju gradnju, pa smo na ovaj način to prevenirali. Također smo za linijske objekte, a tu mislim na prometnice, kanalizacijske sustave i sve projekte važne za jedinice regionalne i lokalne samouprave, olakšali izdavanje građevinske dozvole. Sada će se ona moći izdati bez obzira na to što nije formirana građevinska parcela u katastru, a ona se opet ne može formirati zbog imovinskopravnih odnosa. To je važno zato što je mnogo naših JLS-a kandidiralo projekte prema fondovima EU.

Konferencija Greenfield investicije Kako snovi postaju stvarnost

Greenfield investicije su najpoželjniji, ali i najzahtjevniji oblik ulaganja. Izgradnja potpuno novih kapaciteta donosi snažan rast gospodarskih aktivnosti i nova radna mjesta. Konferencija će dati pregled strateških izazova za greenfield ulaganja u Hrvatskoj, makroekonomski okvir, pokazati niz primjera iz prakse,a kroz panel diskusije donosimo iskustva ulagača i jedinica lokalne samouprave u planiranju i realizaciji greenfield projekata. Svrha konferencije jest dati ocjenu greenfield klime u Hrvatskoj te kroz ‘Medulinske zaključke’ detektirati prepreke te predložiti aktivnosti koje će omogućiti što više takvih ulaganja.

• Na što mislite?

- Bez dozvola nema ni apliciranja za novac iz EU. S druge strane, produljili smo i važenje građevinske dozvole s dosadašnje tri godine na još tri zato što postupak za fondove EU traje nerijetko dulje od te tri godine, odnosno ako vam financiranje nije odobreno, natječete se dogodine, pa se može izgubiti novac iz fondova EU. Zatim, olakšano je i izdavanje građevinske dozvole kad je mnogo vlasnika na parceli ili na susjednim parcelama, dakle deset i više te kad nema upisanog vlasnika i adrese, primjerice, odselili su prije 100 godina i to blokira cijelu situaciju. Sad smo omogućili da se u takvim slučajevima dostava poziva objavi na oglasnoj ploči i to znači da su zainteresirane stranke obaviještene o postupku.

• Ukinuli ste i obvezu neevidentiranja u katastru i zemljišnoj knjizi objekata koji nisu imali uporabnu dozvolu.

- Jesmo, jer zbog dosadašnjeg pristupa imamo 830 tisuća neevidentiranih građevina prema obliku i veličini, a to nije dobro s obzirom na namjeru uvođenja pravičnog poreza na nekretnine od 2020. Ali i zbog urbanista koji rade prostorne planove na temelju podloga u kojima, primjerice, nije ucrtana kuća i tu predvide cestu. Na taj se način svi objekti moraju evidentirati, uza zabilješku ako nemaju dozvole. Na kraju, s takvim podacima možete donijeti i plan uklanjanja objekata.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

19. travanj 2024 10:32