Preporučeno
StoryEditor

Majetić: HUP će tražiti od stranaka konkretne programe i ljude koji će ih provoditi

02. Kolovoz 2016.

Nakon što je Narodna koalicija predvođena Zoranom Milanovićem u ponedjeljak predstavila svoj stotinu i jedanaest strana dugačak program, a čija bi jedna od glavnih točki trebala biti rasterećenje cijene rada kako bi se pomoglo poduzetnicima, reagirali su gospodarstvenici, kao i ekonomski analitičari.  Ovu priliku su iskoristili kako bi se izjasnili i o ranije objavljenom HDZ-ovom programu.

- Objavu stranačkih, odnosno koalicijskih programa uoči izbora Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja i podržava. Međutim, mi bismo željeli da stranke u pripremi za preuzimanje vlasti idu dalje od nizanja općeprihvatljivih ciljeva i želja što uglavnom dominira u do sada viđenim programima. Vrlo malo se govori o tome kako će se doći do realizacije svega navedenog u programima, a iskustvo nam pokazuje da je upravo realizacija najslabija točka svih programa. Stranke navode puno toga što misle da birači žele čuti pa obećavaju veće plaće, veće mirovine, manje poreze, više novca za zdravstvo, kulturu, obrazovanje…. No, pravo je pitanje kako sve to ostvariti. Da bi se neka proračunska izdvajanja moglo povećati neka druga treba smanjiti, da bi se snizile neke stope poreza, ako se ne smanjuju proračunska izdvajanja, onda treba naći druge izvore proračunskih prihoda. Zato HUP smatra i tražit će od stranaka da predoče i konkretne programe realizacije i ljude koji će ih provoditi jer se tek na temelju toga može ocjenjivati realnost ostvarenja svega što se sada obećava biračima – izjavio je Davor Majetić , glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Ekonomski analitičar Guste Santini još manje vjeruje programima najmoćnijih hrvatskih političkih aktera.

- Naravno da smatram da cijenu rada treba smanjiti, no treba ju smanjiti drastično putem neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna i smanjenjem doprinosa poslodavca. No, o tome na taj način nitko ne govori. Ovo što Narodna koalicija nudi je nedovoljno, radi se o promotivnom materijalu. No, HDZ s druge strane priča o smanjenu PDV-a kao ključu gospodarskog oporavka. To  je velika glupost, nijedna normalna država to ne prakticira , pa kancelarka Merkel je kada je kriza zaprijetila povećala PDV. Morali bi početi učiti od boljih – zaključuje Santini.

19. travanj 2024 20:29