Preporučeno
StoryEditor

Mali osvajači inozemnog tržišta

10. Srpanj 2016.

Na popisu izvoznika sve je više malih tvrtki, obrta i OPG-ova čija je ukupna mjesečna vrijednost izvoza, prema podacima Državnoga zavoda za statistiku, 30-ak milijuna eura. Osim softvera IT tvrtki sve više malih proizvođača izvozi, i to namještaj, brodove, alat, hranu, maslinovo ulje, odjeću, vino...

Rast preko granice Jedni izravno izlaze na strano tržište, drugi to čine preko posrednika, ali svima vrata velikog tržišta otvaraju kvalitetni i konkurentni autohtoni proizvodi. Jedan od njih je, primjerice, multifunkcionalni dječji krevetić Evolvie, jedini koji ‘raste’ s djetetom, proizvod obiteljske tvrtke PTO Merkur iz Pitomače koja proizvodi opremu za djecu i izvozi 10 posto proizvodnje brenda Mali anđeo. Direktor Zlatko Škrinjar ističe da bi krevetić Evolvie za pet godina trebao povećati izvoz na čak 80 posto ukupne proizvodnje. Najveći hrvatski proizvođač čvaraka i svinjske masti Frelimo iz Samobora izvozi 15 posto proizvodnje na tržište Njemačke, Švicarske i Švedske. Miroslav Mataušić, vlasnik i direktor Frelima, najavljuje i izvoz u Kinu, Češku i Poljsku. Frelimove čvarke na strano tržište pogurala je nagrada Superior Taste Award koju dodjeljuje International Taste&Quality Instituta iz Bruxellesa. Otkako je polupodmornica SemiSubmarine, inovativni hrvatski proizvod Agene Marin iz Biograda, tvrtke koja proizvodi turističke brodove, porinuta u vode oko otočja Maldivi, svakodnevno stižu upiti iz Australije, karipskih država, Španjolske, SAD-a... Od upita do realizacije izvoza prođe godina, ali tvrtkin vlasnik Mladen Peharda ističe da će najmanje 70 posto proizvodnoga kapaciteta podrediti izvozu. Modna tvrtka Fashion Ordination iz Zagreba velik dio proizvodnje brenda ženske odjeće Etna Maar izvozi na tržišta Europske unije i SAD-a. Njezina suvlasnica, modna dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik ističe da će tvrtka ove godine izvesti čak 60 posto proizvodnje, što je 20-postotno povećanje u odnosu na prošlu godinu. Globalno je konkurentna i ‘skrivena’ kuhinja Pia. Inovativni je proizvod Inkee iz Zagreba, tvrtke koja ima nekoliko međunarodnih nagrada za dizajn i zasad izvozi 10 posto proizvodnje uredskog namještaja u Europu, Aziju i Ameriku. Vlasnik Darko Špiljarić očekuje da će Pia uskoro povećati na 50-ak posto. Najveći hrvatski proizvođač alata Microplet iz Pleternice, koji ima 40-ak različitih proizvoda, 25 posto proizvodnje izvozi u Njemačku i Italiju. Njegov vlasnik Anto Barbarić namjerava povećati izvoz na 40 posto, zbog čega trenutačno ulaže osam milijuna kuna u gradnju i opremu nove proizvode hale te otvaranje novih radnih mjesta.

Ekskluzivne količine U paleti izvoznih proizvoda malih tvrtki jest i vino nekoliko hrvatskih proizvođača. Jedan od izvoznika je tvrtka Kraljevi vinogradi iz Zadra u čijim autohtonim sortama vina pošip, crljenak i plavac mali uživaju Japanci. Direktor Zoran Pantalon namjerava izvozom vina u Japan dohvatiti i tržište Južne Koreje i Singapura. Među izvoznicima sve se češće pojavljuju OPG-ovi, od kojih neki proizvode izvoze preko Biovege. Direktorica Jadranka Boban Pejić ističe da ta tvrtka surađuje s pedeset domaćih proizvođača čije proizvode distribuira u 17 trgovina bio&bio, a dio izvozi na tržište BiH i Crnu Goru. Riječ je o ekološkim sokovima Marice Jug, ekološkim lješnjacima OPG-a Grladinović, ekološkim orasima OPG-a Damira Rosipala, brašnu i žitaricama OPG-a Čeh te suncokretovim sjemenkama i bučinim golicama OPG-a Siladi. Bivša HTV-ova novinarka Sandra Babac, vlasnica OPG-a u Poljicama pokraj Zadra, ekološki pekmez od smokava Šinjorina smokva izvozi u Austriju. Donedavno je izvozila i u Švedsku, no ističe da je iznimno teško organizirati izvoz u uvjetima kad institucije ne daju nikakvu potporu malim proizvođačima. S Krka će put SAD-a i EU uskoro krenuti maslinovo ulje Utla koje proizvodi Branko Jud na svojem OPG-u. Riječ jer o ulju autohtone masline plominke, jedinstvene u svijetu, koja uspijeva samo na Krku i Cresu. To je ulje u travnju dobilo zlatnu medalju na najvećem natjecanju maslinovih ulja u svijetu New York International Olive Oil Competition. Iako u inozemstvu vlada veliko zanimanje za Utlu, proizvodnja je zasad ograničena na samo petsto litara na godinu. To pokazuje da proizvodi OPG-ova zbog iznimne kvalitete imaju velik izvozni potencijal, ali da ih nema dovoljno za pojedinačno nastupanje proizvođača na stranom tržištu.

25. travanj 2024 10:16