Preporučeno
StoryEditor

Mali plac i Croatian Design Superstore - suradnja puna dobrih vibracija i fantastičnih zalogaja

28. Rujan 2016.

Dvije platforme kojima je zajednička crta stvaranje udružile su snage i stvorile jednu sasvim neobičnu, ali logičnu suradnju. Riječ je o mobilnoj tržnici lokalne, organske hrane koja okuplja male proizvođače - Malom placu s Tavana i  kulturno-ekonomskoj platformi za zagovaranje i tržišno osnaživanje hrvatskog dizajna - Croatian Design Superstoreu (CDSS). Oni su ovoga proljeća uoči Design Districta počeli razgovarati o dugoročnoj suradnji, a kažu da im je vrijeme pomoglo da ideja sazrije te da se krene s realizacijom. I krenulo je ovoga rujna subotnjim gostovanjima mobilne tržnice Mali plac kod CDSS-a u Martićevoj 4.

[caption id="attachment_240679" align="aligncenter" width="551"]Mali plac CDSS 17. rujna 2016 - Prvo gostovanje Malog placa u Croatian Design Superstore Caféu koji na svakodnevnoj bazi okuplja lokalnu kreativnu i poslovnu zajednicu i turističke posjetitelje te nudi jedinstveno mjesto za odmor, druženje, edukaciju i rad, ali i prostor za jedinstvena događanja kao što su Dizajn dijalozi, posebne promocije, domjenci i prezentacije.[/caption]

- Budući da i jedna i druga inicijativa okupljaju značajan broj malih obrtnika, poduzetnika, kreativaca te kupaca koji vjeruju u sve ono što je visoke kvalitete i lokalno proizvedeno, bilo je vrlo prirodno pronaći prostora za suradnju. Mali plac i CDSS već su dobro poznati brandovi koji pod svojim organizacijskim i komunikacijskim kišobranima okupljaju vrijedne mikroprojekte i poduzetnike pa time zapravo dijele fundamentalna načela, što je jedna od najbitnijih baza svakog uspješnog poslovnog odnosa, rekla je Ivana Dvorski, projekt menadžerica CDSS-a.

Jelena Mikin, koja je zajedno s Jelenom Ivom Nikolić 2012. godine osmislila i pokrenula koncept Malog placa s Tavana, nadodaje da je identitet hrvatskih proizvoda najvažnija dodirna točka ovih platformi koje su premijeru suradnje imale u subotu, 17. rujna.

- Na našem prvom Malom placu u Croatian Design Superstoreu osjetili smo iskrenu dobrodošlicu od velikog broja posjetitelja, a naravno i od ekipe CDSS-a što nas sve zajedno motivira i inspirira na istraživanje i produbljivanje suradnje, rekla je Jelena Mikin.

[caption id="attachment_240698" align="aligncenter" width="551"]Mali plac Jelena Mikin, suosnivačica Malog placa s Tavana[/caption]

Zadovoljstvo je riječ kojim prvi susret opisuje i Ivana Dvorski: - Za prvi susret zaista smo zadovoljni svakim aspektom suradnje. Prvi susret Malog placa i Croatian Design Superstorea u Martićevoj 4 prošao je uz mnogo dobrih vibracija, fantastičnih zalogaja, zanimljivih novih poznanstava, pa i vrećicama prepunih ukusnih prirodnih namirnica.

Ovu suradnju spremno je prihvatila i javnost čije su se pozitivne reakcije mogle vidjeti u online i u offline svijetu.

- Budući da obje inicijative sakupljaju širok spektar privrženih suradnika, pratitelja, kupaca i prijatelja, a samim time i vrlo pogodan word of mouth, to naravno rezultira daljnjim poticajima za uspjeh, ispričala je Dvorski te objasnila da značajnost kolaboracije Malog placa i Croatian Design Superstorea leži upravo u tome što pruža mogućnost posjetiteljima da već svojim posjetom imaju priliku kušati, upoznati i kupiti kvalitetne proizvode, a samim time pozitivno utjecati na svoju kvalitetu življenja.

[caption id="attachment_240686" align="aligncenter" width="551"]Mali plac i CDSS Ivana Dvorski, projekt menadžerica Croatian Design Superstorea[/caption]

Planovi Malog placa, kojem je baza malih proizvođača prešla brojku od 450, su da ostanu dostupni u kontinuitetu kao mobilna tržnica lokalne hrane i da se spajaju na različite načine sa svima s kojima imaju neke zajedničke ciljeve te da se na taj način međusobno podržavaju.

- Za sada ćemo se od lokacija fokusirati na CDSS u Martićevoj 4 - subotama i naravno, na našu baznu lokaciju u Branimir centru u Branimirovoj 29 - srijedama, te ukoliko se u hodu pojavi neko jednokratno događanje na kojem bi bilo zanimljivo i važno sudjelovati, s veseljem ćemo se organizirati i pojaviti, kazala je Jelena Mikin koja se nedavno vratila s najvećeg sajma malih proizvođača u Europi,  Terra Madre Salone del Gusto.

Mali plac i CDSS- Dojmovi s Terra Madre Salone del Gusto su još skroz svježi, a iskustva neprocjenjiva. Velika je stvar za nas biti dio ovog značajnog događanja koje u fokusu ima ideje i vrijednosti koje Mali plac potiče i u koje vjeruje – vraćanje hrani s izvora, podržavanje malih obiteljskih gospodarstava, poticanje lokalnog uzgoja, održavanje starih receptura i očuvanje vrijednosti okusa koji nestaju pod pritiskom industrije i komercijalizacije, ponosno je ispričala Jelena Mikin.

- Ljubitelji domaćeg dizajna i dobre hrane definitivno mogu očekivati uzbudljive nove projekte, a o njima će imati prilike čuti više na proljeće. Do tada, korak po korak — vidimo se ovu subotu u Croatian Design Superstoreu, poručila je Ivana Dvorski.

Croatian Design Superstore u studenom priprema projekt koji za cilj ima uključivanje djece osnovnoškolske dobi u kreiranje pametnije budućnosti i održive ekonomije. Inicijativa pod nazivom Global Children’s Designathon pokrenuta je u Amsterdamu 2014., a Croatian Design Superstore i udruga Dizajn centar Zagreb prvi puta surađuju u ostvarivanju ovog jedinstvenog projekta. Polaznici će pomoću ‘design thinking’ metode, umreženi s još osam gradova po cijelom svijetu ove godine adresirati problematiku cirkularne ekonomije, te će, uz stručno mentorstvo, kreirati prototip proizvoda koji bi mogao doprinijeti boljoj budućnosti i poboljšanju kvalitete života.

24. travanj 2024 00:13