Preporučeno
StoryEditor

Martina Dalić i Luka Burilović otkrili na kojim će projektima surađivati ministarstvo gospodarstva i HGK

03. Studeni 2016.

Ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić održala je radni sastanak s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem i suradnicima, a razgovaralo se o zajedničkim projektima, osobito dualnom obrazovanju te provođenju industrijske i strategije pametne specijalizacije.

Dalić je istaknula kako su imali vrlo otvoren i prijateljski sastanak te posebno raspravili neke od zajedničkih projekata između ministarstva i komore.

– Ono što je mene najviše zanimalo su sugestije koje su predstavnici HGK prenijeli od strane poduzetnika i područja u kojima bi suradnja ministastva i komore mogla dati najviše rezultata u cilju rasterećenja gospodarstva od administrativnih  prepreka, nedovoljno jasnih zakonskih propisa te ponekad neracionalnog postupanja državnih institucija, rekla je Dalić.

Burilović je naglasio kako je HGK kao potporna institucija i glas gospodarstvenika partner Vladi.

– Razgovarali smo o puno projekata. Jedan od prvih zakona je Zakon o javnoj nabavi i tu smo dali još neke primjedbe i prijedloge od strane gospodarstvenika, rekao je Burilović.

Jedan od zajedničkih projekata je i Centar za industrijski razvoj (CIRAZ), neprofitna ustanova koju su prije godinu dana osnovali HGK, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s ciljem povezivanja znanstvenog sektora i gospodarstva, povećanja konkurentnosti gospodarstva i provođenja industrijske strategije. Burilović je posebno naglasio projekt dualnog obrazovanja, tzv. šegrtovanje koje su pokrenuli s Hrvatskom obrtničkom komorom, Ministarstvom gospodarstva  i još nekim ministarstvima i koji se nalazi u fazi pilot projekta.

- To je projekt  koji će uskladiti obrazovanje s potrebama gospodarstva i tržišta. Rađen je u suradnji s komorama Austrije i Njemačke koje imaju dobro razvijeno takvo obrazovanje i gdje je nezaposlenost mladih oko 10 posto dok je kod nas iznad 40 posto, istaknuo je Burilović.

Na pitanje hoće li biti promjena industrijske i strategije pametne specijalizacije ministrica Dalić je istaknula da obje strategije zaslužuju kritički pregled.

- Moj cilj je uskladiti, u mjeri u kojoj će to biti moguće, strategiju i njene instrumente sa suvremenim kretanjima u modernim industrijama, posebno u ICT industriji, rekla je Dalić.

U ovom trenutku ne može govoriti o rokovima, ali je istaknula kako će važnosti industrije i proizvodnje biti temeljna vodilja u analizi strategija i njihovog utjecaja na jačanje proizvodnje, izvoza i novih industrija, posebno IT industrije koja se sama uspjela izboriti i pretvoriti u vrlo značajnu izvoznu industriju.

19. travanj 2024 19:47