02. studeni 2016.

Martina Dalić otkrila kako ostvariti gospodarski rast

Za početak, željela bih naglasiti da efekte porezne reforme treba promatrati kao cjelinu i u kontekstu našeg glavnog cilja - poticanje rasta, smanjivanje nezaposlenosti, poticanje investicija i bolji životni standard. Ova reforma donosi porezno rasterećenje i kao cjelina ima pozitivne učinke na naš glavni cilj. Kada raspravljamo o pojedinim reformama koje sadrži ta reforma onda je potrebno te mjere ne izvlačiti jednu po jednu, već sagledati cjelinu svih mjera koje u većem broju dotiču svakog građanina i poduzetnika. To je zajednički projekt cijele Vlada, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić gostujući u emisiji Diretkt RTL Televizije.

Na opasku da se trebalo ići u radikalniju reformu, osobito po pitanju poreza na dobit pri čemu stručnjaci kažu da bi se s time potpuno suzbila porezna evazija i ostvarili jednaki ili veći prihodi, Dalić podsjeća da je hrvatsko gospodarstvo izloženo visokom poreznom teretu.

- Mi u drugom tjednu ove vlade imamo porezno rasterećenje. Ali vas podsjećam na situaciju u kojoj se nalazimo - i dalje imamo javni dug veći od 85 posto, i dalje imamo nezaposlenih iznad 200.000. Zato u okolnostima u kojima živimo, ova reforma predstavlja mjeru za koju procjenjujemo da će dati poticaj najsnažniji u ovom prvom dijelu mandata onome o čemu smo se izjasnili kao glavni cilj.

Ministrica gospodarstva pojasnila je što Vlada još namjerava konkretno učiniti kako bi potakla ekonomski rast te što je prioritet u resoru kojem je na čelu.

- Glavni instrument će biti rasterećenje gospodarstva - rasterećenje od poreznih troškova, administrativnih barijera, kompliciranih zakonskih odredbi i tereta i troškova koje su gospodarstvu znali proizvoditi neusklađene aktivnosti različitih resora. Kad govorim o svom resoru, to znači da će se njegove aktivnosti nastaviti u tome trendu. Konkretno, u sljedećim tjednima ćemo u proceduru pustiti zakon o javnoj nabavi koji ima potencijal donijeti brojne uštede, nastavit ćemo na aktivnostima za smanjivanje administrativnih barijera, pojednostavljenje zakonodavstva.

Kad je riječ o privatizaciji, Martina Dalić kaže kako privatizacije strateških infrastruktura i resursa neće biti, ali i kako je privatizacija dobro došao instrument u povećanju efikasnosti poslovanja, povećanju tržišnih udjela. Podsjetila je na stav premijera Andreja Plenkovića ali i kolege ministra Gorana Marića o privatizaciji napomenuvši da je "ono u čemu se slažemo je da se svi ti procesi moraju izvesti na transparentan način i sukladno procedurama".

Na upit je li ova vlada spremna izgubiti izbore da bi sutra bilo bolje jednostavno je rekla "pustite nas da radimo, da ostvarimo ciljeve koje smo si zadali, a hrvatski građani o tome će zasigurno imati prilike reći sve što misle".