Preporučeno
StoryEditor

Martina Dalić: Preispitivanje parafiskalnih nameta bit će jedno od najvažnijih projekata ministarstva gospodarstva u 2017.

16. Studeni 2016.

- Nova hrvatska Vlada svjesna je šanse koje imamo i odlučna je mjerama ekonomske politike dodatno osnažiti rast gospodarstva i ohrabriti privatni sektor na nova ulaganja, nove projekte i stvaranje novih radnih mjesta, kazala je ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić na svečanoj dodjeli nagrada Lider invest za najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj.

Ukazala je na to da je Vlada svjesna povoljnosti trenutnog ekonomskog okruženja koju planiraju iskoristiti za rješavanje strukturnih problema u gospodarstvu, koji su se, kako kaže Dalić, nagomilali tijekom proteklih godina. Napomenula je i kako je neprihvatljivo da se Hrvatska na rang listama razvijenosti nalazi daleko ispod svog potencijala, ali činjenicu da nas ‘lagano prestiže Rumunjska, a sve brže sustiže Bugarska‘ u Vladi shvaćaju kao dodatnu motivaciju.

- Isto kao što konkurentska borba motivira vas na poduzetničke pothvate, tako isto ta konkurentska borba među državama motivira nas u Vladi da donosimo odluke i poduzimamo mjere koje će vam omogućiti bolje uvjete poslovanja, ali isto tako poboljšati ukupnu konkurentnost zemlje i učiniti je bolje prihvaćenim mjestom za ulaganja svih poduzetnika, kazala je okupljenim poduzetnicima potpredsjednica Vlade te dodala kako upravo iz tog razloga konkurentnost poslovanja i investiranje zauzimaju središnje mjesto u programu nove Vlade.

Naravno, goruća temu porezne reforme nije zaobišla ni ovaj skup. Dalić navodi da je porezna reforma iskorak koji su dugo tražili te da puno o spremnosti nove Vlade na hvatanje u koštac s nužnim promjenama govori činjenica da je porezna reforma stavljena na stol odmah na početku mandata.

- Jasno je da se o poreznoj reformi mogu čuti različiti stavovi i mišljenja, to je logično, potrebno i očekivano. Međutim, ova porezna reforma kao cjelina neupitno donosi porezna rasterećenja za građane od kojih će mnogo koristi imati gospodarstvo. Sveukupno, ona donosi smanjivanje troškova poslovanja. To onda znači i sposobnost i mogućnost snažnijeg iskoraka na domaćem i inozemnom tržištu te donosi i veću potražnju za proizvodima hrvatskog gospodarstva, kazala je nova ministrica gospodarstva.

Pojasnila je i da poreznu reformu treba promatrati kao signal da je Vlada spremna ograničiti rast državne potrošnje.

- Poreznu reformu na početku mandata treba vidjeti i kao signal da je Vlada odlučna ograničiti daljnji rast državne potrošnje, odnosno ne dopustiti ono što smo, nažalost, imali prilike vidjeti u nekim proteklim godinama da se određeni efekti gospodarskog rasta prelijevaju na državnu potrošnju. To s novom Vladom neće biti slučaj, nego će se pozitivni efekti rasta ostaviti gospodarstvu i građanima. Tome služi porezna reforma.

Nisu izostale ni najave promjena koje se tiču administrativnog i regulativnog okruženja i pojednostavljenja različitih procesa, odnosno uklanjanja odredbi koje nepotrebno opterećuju gospodarstvo.

- To će biti jedan od najvećih i najvažnijih projekata Ministarstva gospodarstva u idućoj godini i bavit će se preispitivanjem parafiskalnih nameta. Planiramo početak provođenja ovih mjera u prvom kvartalu iduće godine, najavila je Dalić ustvrdivši kako su razmjeri zaduženosti preveliki te da će se raditi i na smanjenju javnog duga. Do kraja mandata cilj nove Vlade je uravnoteženje proračuna.

Dalić je na kraju svog govora pozvala poduzetnike da podrže poteze Vlade.

- Pred nama su teški zadaci koji neće biti uvijek lagani, ugodni popularni, ali su nužan zalog bolje i uspješnije budućnosti, za uklanjanje hrvatske sa začelja mnogih ljestvica gdje se ona nažalost danas vrlo često nalazi. U ostvarivanju svih ovih ciljeva i zadaća, očekujem i molim vašu potporu. Tu ćete potporu najjednostavnije pokazati većim investicijama, novim poslovnim projektima i većim brojem novootvorenih radnih mjesta.

26. travanj 2024 11:45