Preporučeno
StoryEditor

Martina Dalić: Smanjujemo prostor za manipulacije, namještanje ponuda i pogodovanja u javnoj nabavi

20. Prosinac 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

- Najviše prijava u novom zakonu očekujemo u primjeni kriterija najbolje ekonomske ponude. Naručitelji koji se osjećaju sigurni, koji imaju pozamašno iskustvo u javnoj nabavi, mogu krenuti s primjenom već od prvog siječnja, a ona postaje obavezna od 1. srpnja 2017. godine - kazala je danas potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Matina Dalić. Ona je sudjelovala na konferenciji o Zakonu o javnoj nabavi u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Govoreći o ponderima ministrica Dalić je istaknula da je udio od 90 posto i dalje maksimum koliko cijena može biti bitna. Javni naručitelji će odlučivati i o cijeni nižoj od 90 posto, a ponderi se mogu ocijeniti i nižim obzirom na kriterije, vrstu robe ili usluge.

Primjenom najpovoljnije ekonomske ponude i uravnoteženjem cijene dobivamo najbolji način za ishođenje najpovoljnije cijene i kvalitete - kazala je potpredsjednica vlade.

- Sigurno je da mediji i javnost pozorno moraju pratiti postupke javne nabave, ali primjenom najpovoljnije ekonomske ponude i uravnoteženjem cijene dobivamo najbolji način za ishođenje najpovoljnije cijene i kvalitete - kazala je potpredsjednica vlade.

Dodala je kako dokumentacija za velike nabave ide u proces javnoga savjetovanja. Tijekom tog savjetovanja poduzetnici će davati prijedloge i sugestije i ono se odvija prije objave nadmetanja.

- Na taj način smanjujemo prostor za eventualne manipulacije, namještanje ponuda pojedinim ponuđačima ili pogodovanja - zaključila je Dalić.

>>>Elektronička javna nabava: Kad zakaže sustav, tko se prijavio, prijavio se

16. travanj 2024 22:55