06. prosinac 2016.

Menadžeri preuzimaju Đuro Đaković Montažu od Bilfingera

Uprava tvrtke Đuro Đaković Montaže u utorak je izvijestila o započetom izlasku te tvrtke iz sastava njemačkog koncerna Bilfinger te njezinom preuzimanju od strane menadžera.

Prodaja tvrtke provodi se kao "management-buy-out", a ugovorne strane su dogovorile da će uvjeti prodaje ostati tajni, potvrdio je za Hinu Drago Čugura, direktor Đuro Đaković Montaže.

Nakon što je menadžeri preuzmu, Đuro Đaković Montaža bit će u potpunom hrvatskom vlasništvu, sa sjedištem u Slavonskom Brodu.

Tvrtka Bilfinger smanjuje svoj investicijski portfelj na tržištu usluga za termoelektrane i to je jedan od glavnih razloga za prodaju slavonskobrodske tvrtke koju su kupili prije sedam godina.

Tržište se promijenilo

"Njemačko tržište se promijenilo. Bilfinger je do 2014. godine pretežno radio elektrane na ugljen i nuklearke, a promjena energetske politike u Njemačkoj i situacija u Fukushimi doveli su do ove odluke", pojašnjava Čugura, koji je preuzimanjem Montaže postao drugi po veličini poslodavac u tom dijelu Slavonije.

Na upit kolika je vrijednost tvrtke s 830 radnika i stabilnim poslovanjem, Čugura podsjeća da su uvjeti prodaje prema ugovoru tajni. "Mi vjerujemo u potencijal Montaže. Imamo i odgovornost, vjerujemo da je bolje da mi preuzmemo tvrtku nego da u nju uđe netko iz špekulantskih razloga", kaže Čugura, koji radi u toj tvrtci već 40 godina.

Navodi i da novi vlasnici Đuro Đaković Montaže preuzimaju na sebe i obvezu očuvanju radnih mjesta. "Knjiga narudžbi za 2017. godinu popunjena je iznad prosjeka, s više velikih kupaca. Nema brige kako zaposliti tvrtku. Više energije utrošit ćemo u transformaciju tvrtke koja izlazi iz jednog sustava, pa treba ustrojiti za samostalno poslovanje. Nastavljamo suradnju s tvrtkama iz sastava Bilfingera i produbiti ćemo kontakte s kupcima", rekao je Čugura, podsjećajući da na inozemnim tržištima Montaža ostvaruje 90 posto svojih poslova.

Hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne

Montaža je sve do početka gospodarske krize na tržištu dobivala poslove pretežno vezane uz poslove na postojećim postrojenjima. Posljednjih šest godina čak 90 posto njih realizira na investicijskim objektima.

"Hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne, ali treba poznavati tržište. U to se kod nas malo ulaže", kaže Čugura.

Navodi i kako nema problema s nedostatkom kvalificirane radne snage, jer su razvili uspješnu suradnju sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera i Veleučilištem u Slavonskom Brodu te imaju i vlastitu izobrazbu kadrova unutar tvrtke.

Đuro Đaković Montaža djeluje na području montaže energetskih, petrokemijskih i industrijskih postrojenja, a u 2016. godini očekuje prihode u visini 40 milijuna eura.