Preporučeno
StoryEditor

Milenijci donose nove ideje te stalno pokušavaju unaprijediti već postojeće procese

05. Srpanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Milenijska generacija donosi povratak korijenima - poslovanje radi svrhe i nekog višeg smisla, a ne samo radi ostvarenja prihoda. Želi ostaviti trajan utjecaj na druge i želi donijeti pozitivne promjene. Ima i razvijenu snažnu ambiciju, jedna su od najobrazovanijih generacija, odrasli su u digitalnom svijetu, spremni su na promjene i željni novih znanja i iskustava. Tako tu generaciju rođenu od 1981. do 1995. (negdje klasificiranu i kao rođenu od 1981. do 2001.), koju još zovu generacija Y, opisuju u kompaniji Franck.

U Francku generacija Y čini čak 31 posto zaposlenika i iako teško mogu jednu cijelu generaciju staviti pod zajednički nazivnik, njihovo iskustvo govori da su milenijci vrijedni i motivirani zaposlenici te vrlo dobri kolege.

-Riječ je o vedroj i optimističnoj generaciji punoj dobrih ideja koja se bori za njih i ne odustaje lako. Upravo su zbog svoje brzine, fleksibilnosti i mogućnosti multi-taskinga prepoznati kao vrijedni i motivirani zaposlenici. Vrlo su kreativni i inovativni, ali i uporni te vole propitkivati svijet. Nas posebno veseli što donose nove ideje te konstantno pokušavaju unaprijediti već postojeće procese jer svoje zadatke žele obaviti na najučinkovitiji i najkraći način, a opet pritom postići maksimalne rezultate – ističe Kristijan Gregorić, izvršni direktor marketinga i razvoja.

Dodaje da se mlađa godišta uklapaju i prilagođavaju kompanijskoj kulturi te da jedni od drugih uče: stariji zaposlenici od mlađih, mlađi od starijih. No napominje da su čak i prije ove generacije uvijek prvenstveno birali kandidate kod kojih bi prepoznali snažnu emociju za posao, samopouzdanje i visoki nivo pozitivne energije, što su ujedno i odlike njihovih uspješnih timova. Stoga, kako bi timovi mogli uspješno funkcionirati u okruženju s novim kolegama, uvijek nastoje naći i zaposliti pojedince s izraženim sličnim kvalitetama.

-Prilikom selekcije kadrova veliku pažnja posvećujmo odabiru ljudi koji će svojim potencijalom, osobinama i kompetencijama doprinijeti razvoju kompanije jer vjerujemo da tvrtka može napredovati samo ako se zapošljavaju oni najbolji, odnosno ukoliko im se pruži mogućnost da razviju svoje kreativne potencijale – govori Gregorić.

Pri tome ne gledaju prvo na godište rođenja, nastavlja, već su im važnije osobine koje će pomoći da se netko dobro uklopi u postojeći tim, kao i znanje te želja za učenjem i razvojem.

Što se pak milenijaca kao potrošači tiče, oni uvijek traže korak više. Nije im nije dovoljno ponuditi kvalitetan proizvod, već traže i njegovu multifunkcionalnost te stalan kontakt s brendom.  Primjerice, kod kave žele imati mogućnost biranja raznih okusa pa se upravo kroz široku ponudu trendovskih okusa Franck i nastoji približiti milenijalcima. Pritom u toj kompaniji veliku važnost pridaju oblikovanju ponude (široka paleta okusa, jasno definirano podrijetlo sirovina te poštivanje tradicije), sadržajnom marketingu te načinu komunikacije s njima.

-Svojim potrošačima nudimo mogućnost da kreiraju proizvode i ponudu zajedno s nama, što je posebno primjenjivo kod uvođenja novih okusa. Primjerice, kada smo 2014. tražili novi okus Franck Café cappuccina, čak 2500 hrvatskih kavoljubaca sudjelovalo je u istraživanju i procesu odabira te na kraju odabralo Franck Café cappuccino s okusom kokosa i bijele čokolade, što je danas jedan od najpopularnijih okusa. Preferencije i želje potrošača uvijek su nam bile najvažnije i uvijek će biti – naglašava Gregorić.

Između ostalog, i zbog ove generacije poslovanje temelje na dvosmjernoj komunikaciji te posebno daju značaj komuniciranju s potrošačima na društvenim mrežama i šire. Tako su organizirali i nagradni natječaj putem interaktivne web stranice te potrošačima dali na izbor novi okus čaja koji će predstaviti za narednu sezonu. Ujedno, oni će s njima sudjelovati u daljnjem izboru i selekciji ovog novog okusa čaja.

-Generacija milenijca traži brzu, točnu i ‘call for action‘ komunikaciju. Stoga smo prisutnost na društvenim mrežama prepoznali kao važan segment  komunikacije, no kroz velik broj evenata i druženja nastojimo s njima ostvariti još bliži odnos te im ponuditi nešto više od samih proizvoda. Potrošači su velik dio međusobne komunikacije preselili u digitalni svijet, na društvene mreže, zbog čega je Franck stvorio razvijenu mrežu komunikacije na društvenim mrežama. Aktivno komuniciramo na Facebooku kroz stranice brendova, na LinkedInu, YouTubeu, Instagramu, a odnedavno i na Twitteru. Također, nastojimo kreirati dodanu vrijednost za potrošače i kroz Franck loyalty program – govori Gregorić te dodaje da je generacija Y definitivno imalo utjecaj na proširenje ponude, unapređenje komunikacije, ali i novo pozicioniranje brendova i razvoj tzv. brend arhitekture.

18. travanj 2024 06:52