Preporučeno
StoryEditor

Ministarstvo poljoprivrede pronašlo salmonelu u ćevapima s teletinom

17. Studeni 2016.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo kako je u uzorku mesnog pripravka "Ćevapćići s teletinom", s rokom upotrebljivosti do 12. studenog ove godine utvrđena prisutnost salmonele.

Tijekom monitoringa hrane životinjskog podrijetla, kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede, u uzorku mesnog pripravka "Ćevapćići s teletinom", s rokom upotrebljivosti do 12. studenoga  2016., mikrobiološkom analizom utvrđena prisutnost salmonele.

Uzorak je uzet 10. studenog u jednom maloprodajnom objektu Konzuma u Rijeci, koji je registriran pod evidencijskim brojem R-6720 pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane za obavljanje djelatnosti prodaje i rasijecanja mesa, mljevenje mesa na zahtjev kupca i proizvodnju mesnih pripravaka.

Analiza je dovršena 16. studenog u Hrvatskom veterinarskom institutu - Veterinarski zavod Rijeka, kada pripravci proizvedeni u navedenom objektu više nisu nalazili u prodaji zbog isteka roka valjanosti. Ćevapčići su proizvedeni 10. studenog u količini od  ukupno 32,5 kg.

Upravo je u tijeku inspekcijski nadzor u objektu radi utvrđivanja sljedivosti proizvoda kao i postupaka samokontrola objekta. Nakon potvrđene prisutnosti salmonele u navedenom pripravku, obavit će se i serotipizacija (utvrđivanje o kojoj se vrsti salmonele radi) u Hrvatskom veterinarskom institutu Zagreb, kako bismo imali više podataka o situaciji na terenu, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

U vezi s navedenim slučajem oglasili su se i iz Konzuma.

"Danas, odmah po dobivanju informacije o rezultatima službenog uzorkovanja proizvoda mesni pripravak Ćevapčići, roka upotrebe do 12.11.2016., vlastite proizvodnje, uzetog u objektu pod veterinarskim kontrolnim brojem 6720 u prodavaonici Osječka 71 u Rijeci, provedenog 10.11. 2016., obavještavamo javnost da je u jednom uzetom uzorku nađena Salmonella spp. Ispričavamo se svim našim kupcima i molimo ih da nam radi mjera predostrožnosti vrate proizvod ukoliko ga još posjeduju u bilo kojem obliku, bez obzira na istek roka. Nismo zaprimili informacije od strane potrošača da je bilo tko imao ikakvih problema nakon konzumacije proizvoda kupljenih na spomenutom odjelu", navodi se u Konzumovom priopćenju te ističe kako su  poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom slučaju.

18. travanj 2024 04:32