24. veljača 2017.

Ministrica Žalac: U sklopu Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" ugovoreni projekti vrijedni više od 550 milijuna kuna

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac rekla je u petak u Vinkovcima da su u sklopu Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" dosad ugovoreni projekti vrijedni više od 550 milijuna kuna.

Ministrica Žalac sastala se s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i predstavnicima Županijske razvojne agencije "Hrast", s kojima je razgovarala o provedbi  projekata i planovima za njihovo daljnje financiranje novcem iz EU fondova .

"Govorili smo o Projektu ‘Slavonija‘ kao ključnom razvojnom segmentu. Trenutačno smo na tri posto ugovorenosti. Neki projekti su u postupku evaluacije, više od 550 milijuna kuna je već ugovoreno, a slijedi realizacija", rekla je Žalac i najavila da će Vlada na sjednici donijeti odluku o osnutku "savjeta za Projekt ‘Slavonija, Baranja i Srijem‘".

>>>Ministrica Žalac o resornom proračunu: Borit ću se kao lavica

"Jednom mjesečno ćemo razgovarati sveobuhvatno, ne samo o europskim fondovima, već i sredstvima državnog proračuna koja će se realizirati na ovom području u okviru pet slavonskih županija, kao i potencijalnim investicijama u gospodarstvu", istaknula je.

Također je rekla kako Županijska razvojna agrencija "Hrast" ide u restrukturiranje iz trgovačkog društva u javnu ustanovu. Poručila je kako je namjera Vlade da se sve regionalne razvojne agencije restruktuiraju iz trgovačkih društava u javne ustanove tako da se do 2020. godine omogući decentralizirano upravljaje novcem iz EU.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pohvalio je Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem", ističući kako se konačno počinju realizirati projekti za koje se godinama zauzimaju slavonski župani. "Imamo puno projekata i želimo ih sve realizirati", poručio je.

Po riječima direktora Županijske razvojne agencije "Hrast" Ilije Cote, ta razvojna agencija priprema mnoge projekte, a prvi će se ostvariti oni koji su povezani sa županijskom Poduzetničkom zonom Vukom, izgradnjom Agrotehnološkog centra u Cerni, natapanjem polja Sopota i Blata, čija je vrijednost veća od 350 milijuna kuna.