Preporučeno
StoryEditor

Mladi ekonomist pokrenuo uspješan biznis proizvodnje ulja od kamilice

29. Svibanj 2018.

Mladi zagrebački ekonomist Denis Polašek pokrenuo je prije četiri godine uspješan biznis, tvrtku Organogram, koja se bavi uzgojem bilja za uporabu u farmaciji, aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja.

>>>Napitci uz koje se najslađe spava

"Proučavao sam literaturu i došao do podatka da je kamilica peta najkorištenija namirnica u svijetu. Raspitao sam se, pronašao stručne ljude, agronome koji su me uputili, pronašao zemlju te krenuo raditi. Vodio sam se mišlju kako je prirodna kozmetika sve cjenjenija. Tražio sam kulturu koja odgovara našem podneblju i tako je sve počelo", kaže Polašek u intervjuu za Lokalni.

Trenutačno je u tijeku berba kamilice koja traje samo 20 dana prije nego što postane prezrela. Nakon branja kamilica se odmah prebacuje u sušaru gdje stoji 24 do 32 sata nakon čega se pakira i distribuira. Kada je godina dobra, od posađene kamilice može se dobiti i do 1000 kilograma suhog proizvoda.

>>>EU testira kamilicu za 100.000 eura

Osim sušenja bavi se i destiliranjem svježe kamilice. Jedan proces destilacije traje šest sati tijekom kojih se destilira 500 kilograma svježe kamilice. Od toga procesa dobiva se tek dva do tri decilitara ulja kamilice čija cijena varira od 500 do 1500 eura po litri ovisno o kvaliteti.

Ulje se jako teško prodaje, kaže Polašek, a najzainteresiraniji su Francuzi koji ga rabe u kozmetici.

Malo je poznato kako je ulje kamilice kraljevsko plave boje, a Denis objašnjava kako ovom ulju boju daje spoj koji nastaje destilacijom kamazulena.

>>>Agronomski fakultet: Pametna kapsula uskoro bi mogla zamijeniti gnojivo

Osim kamilice, Denis sadi i heljdu, ali vrši i druge razne usluge poput destilacije lavande i sličnih bilja, sušenja drugih kultura za druge ljude.

20. travanj 2024 16:39