29. ožujak 2017.

Moody‘s smanjio kreditni rejting Agrokora

Agencija Moody‘s smanjila je u srijedu kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, dok izgledi za rejting i dalje ostaju negativni jer kompanija više nije u stanju održavati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

„Smanjenje rejtinga odražava naše stajalište da kompanija više nije u stanju održavati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može ograničiti njezinu likvidnost. To dolazi u vrijeme kada kompanija ima ograničena sredstva za dodatne izvore likvidnosti zbog svog ograničenog pristupa kreditnim tržištima i oslanjanja na ograničeni broj banaka“, navodi u izvješću Moody‘s, koji je od početka godine smanjio Agrokorov rejting po drugi put.

>>>Agrokor najavio izvješće o stanju kompanije i idućim koracima

U Moody‘su vjeruju da je potpora Agrokorovih dobavljača oslabila, dok njegova kreditna kvaliteta uglavnom ovisi o njegovoj sposobnosti plaćanja potraživanja dobavlljačima, koja su iznad industrijskog prosjeka. Potraživanja dobavljača dosezala su krajem rujna 2016. godine 16,197 milijardi kuna ili 2,18 milijardi eura, što se može prevesti u 150 dana neplaćanja, u odnosu na između 60 i 90 dana kod usporedivih maloprodajnih tvrtki.

Tek malo skraćivanje roka plaćanja moglo bi stoga voditi značajnim odljevom gotovine, upozoravaju u toj agenciji.

Posljedično, Moody‘s sada smatra da je Agrokorova likvidnost slaba. I dok je 2,286 milijardi kuna (307 milijuna eura) gotovine i novčanih ekvivalenata o kojima je Agrokor izvijestio na kraju rujna 2016. premašivalo 959 milijuna kuna (127 milijuna eura) kratkoročnog duga, Moody‘s procjenjuje da likvidnost koncerna neće biti dovoljna da bi se financiralo smanjivanje obveza prema dobavljačima.

Dodatni izvori likvidnosti su ograničeni, s obzirom da Adria grupa ima samo pristup 170 milijuna eura bilateralne kreditne linije koja dospijeva za manje od 12 mjeseci, računajući od 30. rujna 2016. Agrokorov pristup kreditnim tržištima se pogoršao i on ovisi o malom broju banaka, pri čemu ruske financijske institucije Sberbank i VTB banka drže 52 posto duga grupe i 87 posti njegovih ukupnih dugova prema bankama.

Istodobno, Agrokor treba riješiti otplatu PIK zajmova. Agrokorov holding Adria izdao je PIK zajmove kako bi financirao akviziciju Mercatora u 2014.

Neuspjeh u refinanciranju PIK-ova potencijalno bi mogao voditi povećanju dugova grupe ili 8. ožujka 2018. zbog novih klauzula u nekim bankarskim dokumentima kojima se specificira da bi odgovarajući zajmovi odmah mogli doći na naplatu, ili 8. lipnja 2018. kada PIK-ovi dospijevaju na naplatu, što bi moglo izazvati promjenu kontrole. Ti instrumenti imaju nominalnu vrijednost od 536 milijuna eura na kraju 2016. i kamate koje se pripisuju godišnje po stopi od 10,5 posto.

 Moody‘s upozorava da bi moglo doći do negativnih pritisaka na rejting Agrokora ako kompanija ne uspije održati kratkoročnu likvidnost ili ako moguće promjene u kapitalnoj strukturi budu negativno utjecale na njegove kreditore.

Moody‘s upozorava da bi moglo doći do negativnih pritisaka na rejting Agrokora ako kompanija ne uspije održati kratkoročnu likvidnost ili ako moguće promjene u kapitalnoj strukturi budu negativno utjecale na njegove kreditore.

S druge strane, kažu u Moody‘su, pritisak za podizanje rejtinga trenutno je ograničen u svjetlu današnje rejting akcije. Moody‘s će razmotriti njegovo podizanje ako Agrokor poboljša likvidnost, stabilizira svoja potraživanja prema dobavljačima i strukturu kapitala na održivim temeljima, demonstrira svoju sposobnost da postigne omjer EBITA-e i kamata od najmanje 1.0 puta i riješi pitanje refinanciranja PIK-ova na način da to ne utječe negativno na grupu.

Agrokor uskoro o stanju i daljnjim koracima

Agrokor je ranije u srijedu najavio kako će uskoro izići s objavom vezanom za trenutno stanje i buduće korake kompanije.

"Agrokor će uskoro izići s objavom koja će biti vezana uz sve relevantne činjenice, trenutno stanje i buduće korake kompanije. Ne bismo komentirali razne zaključke i vizije o budućnosti Agrokora", kaže se u Agrokorovoj izjavi upućenoj medijima.

Izjava je uslijedila nakon što su mediji prenijeli vijest po kojoj hrvatska Vlada i skupina Agrokorovih kreditora namjeravaju potpisati sporazum o mirovanju obveza, što je najavio prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev.

"Razdoblje mirovanja (standstill) bit će u početku relativno kratko... trajat će tjedan ili mjesec dana, ne godinu... Moguće su promjene u dioničarskoj strukturi (nakon restrukturiranja duga)", kazao je Solovjev, dodajući da je VTB u Agrokoru izložen s oko 300 milijuna eura.

Napominje da je oformljena skupina kreditora kojom predsjeda ruska banka Sberbank, najveći Agrokorov kreditor. Kreditori očekuju da će izraditi plan restrukturiranja a razmotrit će i opciju prodaje dijela Agrokorova poslovanja radi smanjenja duga.

Solovjev je također rekao da bi skupina kreditora mogla Agrokoru osigurati kratkoročnu likvidnost. "Lokalna razvojna banka mogla bi također dati jamstva dobavljačima da nastave s isporukom robe. Moguća je kombinacija kratkoročnog financiranja... i podrške vlade", pojašnjava.

Solovjev je ruskim medijima rekao da je Agrokor dio standstill sporazuma po kojemu je, na primjer, dužan dopustiti predstavnicima banaka ili odbora kreditora pristup upravljanju ili zamjeni financijskih direktora i revizora. Cijeli je niz zahtjeva koje je Agrokor dužan ispuniti, uključujuću odlazak trenutnog menadžmenta koji ga je doveo u sadašnju situaciju, rekao je Solovjev, dodajući da bi sporazum mogao u početku biti biti sklopljen za kraći rok, do tjedan dana.

>>>VTB: Hrvatska vlada i Agrokorovi kreditori planiraju potpisati sporazum o mirovanju obveza

Po njegovim riječima, problemi u kompaniji nastali su zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment i to u dužem vremenskom razdoblju. Solovjev je izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća.

Cijene dionica Agrokorovih izdanja na Zagrebačkoj burzi u srijedu su oštro pale, izuzev Zvijezde koja bilježi blagi rast i Tiska, kojom se nije trgovalo.

Dionici Leda cijena je pala za 11,59 posto, Jamnice 15,25 posto, Belja 6,17 posto i Vupika 1,82 posto.

Vujčić: Hrvatski bankovni sustav dovoljno jak

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u srijedu kako je hrvatski bankovni sustav dovoljno jak da preživi i najgore te poručio da će bankovni sustav ostati stabilan, bez obzira na situaciju u Agrokoru.

Odgovarajući na novinarski upit može li kriza u Agrokoru utjecati na monetarni sustav, guverner Vujčić je kazao kako su stres testovi središnje banke pokazali da je bankovni dovoljno jak zbog svoje visoke kapitaliziranosti.

"Mi smo radili stres test, odnosno test otpornosti bankovnog sustava koji je pokazao da je naš sustav i dalje dovoljno jak da bilo kakve i najgore pretpostavke preživi. Kapitaliziranost hrvatskih banaka je vrlo visoka, imamo 23 postotnu kapitalnu adekvatnost banaka i to je ono što čini bankovni sustav stabilnim i zbog toga smo uvijek i zahtijevali da banke budu izuzetno visoko kapitalizirane, puno više od prosjeka u Europi, eurozoni ili većini drugih zemalja s kojima se možemo uspoređivati", rekao je Vujčić odgovarajući na pitanja novinara nakon debate organizirane u HNB-u u okviru obilježavanja Svjetskog tjedna novca.

Upitan znači li to da je, bez obzira na Agrokor, stabilnost sustava osigurana, guverner središnje banke je odgovorio: "Ono što mi radimo je da gledamo stabilnost bankovnog sustava i on će kao takav ostati stabilan".