Preporučeno
StoryEditor

Moskva ukorila Plenkovića zbog ‘osnivanja paralelnih struktura u Ukrajini‘

23. Studeni 2016.

Moskva je zabrinuta jer je hrvatska vlada formirala radnu skupinu za suradnju s Ukrajinom, navodi priopćenje ruskog ministarstva vanjskih poslova objavljeno u utorak.

- Mi smo primijetili izvješća o osnivanju radne grupe za suradnju s Ukrajinom pri hrvatskoj vladi. Njeni ciljevi uključuju rad na prenošenju hrvatskih iskustava o ‘mirnoj integraciji okupiranih teritorija‘, za Kijev navodno primjenjivih na Donjeck i Lugansk. Potez službeno potvrđen od strane hrvatskog premjera Andreja Plenkovića tijekom njegova posjeta Kijevu 21. studenog je pitanje od ozbiljne važnosti. Nova paralelna struktura će, u najmanju ruku, odvratiti pažnju vlasti u Kijevu od rada na sveobuhvatnom prihvaćanju svojih obveza prema sporazumu iz Minska koji su od nedavno usporene. Potonje - kao što je bilo potvrđeno nebrojeno puta u "Normandijskom formatu" - je temelj za rješavanje unutarnje ukrajinske krize kojem nema alternative. Nastojanja svih odgovornih predstavnika međunarodne zajednice trebaju biti fokusirana na implementaciju pakete mjera iz Minska – navodi priopćenje ministarstva čiji sadržaj prenosi TASS.

Prema istom izvoru, namjera Zagreba da s Ukrajinom podijeli znanje o mirnoj integraciji provocira niz pitanja u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, "to više jer dolazi uslijed sporazuma o pospješivanju hrvatsko-ukrajinske vojno-tehničke suradnje". "Apsurdno" pitanje Krima

- Dobro je poznato da su velike vojne operacije Bljesak i Oluja završile s nasilnim egzodusom oko 250,000 Srba iz Hrvatske koji su tamo stalno prebivali. Mi smo uvjereni da preporuke stranih ‘savjetnika‘, koje mogu stvoriti opasne iluzije da je ratni scenarij u Donbasu moguć, neće doprinijeti sigurnosti na jugoistoku Ukrajine - dodaju iz ruskog ministarstva prema kojem je hrvatsko postavljanje pitanja o Krimu unutar radne skupine ‘potpuno apsurdno‘.

- Mi želimo još jednom podsjetiti da je ponovno ujedinjenje Republike Krim i Sevastopolja s ruskom federacijom utemeljeno na legitimnom izražavanju volje krimskih stanovnika. To je pitanje zatvoreno. Mi pozivamo Zagreb da aktivnije prione rješavanju duboko ukorijenjenih unutarnjih problema povezanih s pravima Srba i etničkih manjina u Hrvatskoj umjesto da se upušta u uzaludne špekulacije - zaključuju Rusi.

Hrvatska je prošlotjednoj sjednici Vlade u Vukovaru osnovala Radna skupina za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine sa svrhom intenziviranja i unaprjeđenja cjelokupnih bilateralnih odnosa te ostvarenja pojedinih zadaća poduzetih u realizaciji tih ciljeva. Radna skupina osnovana je s tri cilja; Unaprjeđenje kulturne, znanstvene i gospodarske suradnje, pomoć Ukrajini u procesu pristupanja Europskoj uniji prenošenjem iskustava iz vlastitog europskog puta i pomoć pri mirnoj reintegraciji temeljem vlastitih iskustava.

16. travanj 2024 03:37