Preporučeno
StoryEditor

Most predstavio sedam ključnih smjernica za koje se zalaže prije formiranja Vlade

03. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Most nezavisnih lista je u subotu u Splitu predstavio sedam ključnih smjernica za koje se zalaže prije formiranja buduće Vlade.

- Mi ne želimo gubiti vrijeme nego zaista mijenjati Hrvatsku. Ovo smatram borbom za svakog građanina Republike Hrvatske, poručio je čelnik Mosta Božo Petrov.

U Mostu su pojasnili kako će suradnja s nekom od stranaka (SDP ili HDZ) početi tako da će odmah po  konstituiranju  Hrvatskog  sabora  krenuti u  rok predviđen za formiranje vlade, te rok ispunjenja kratkoročnih predloženih promjena. Dok traje mandatarov zakonski rok za sastavljanje Vlade, trajat će i rok za provedbu dogovorenih mjera. Ako se dogovorene mjere ne provedu Most neće ući u Vladu s tim potencijalnim partnerom. Most će smatrati da je načelni dogovor prekršen te će biti slobodan tražiti neke druge modele i partnere ili jednostavno prihvatiti poziciju oporbe.

Ovo je sedam smjernica Mosta:

1. Demokratizacija hrvatskog i financiranje hrvatskog političkog i izbornog sustava Postojat će mogućnost da tri kandidata s izbornih lista idu preferencijalnim glasanjem u Sabor, ne samo jedan. Također, tražit će se da se izabere načelo po kojem osobe koje su počinile teška kaznena djela, protiv službene dužnosti i zloporaba položaja i ovlasti, ne mogu biti kandidirana na izborne liste.

2. Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Most predlaže uspostavu isključivog gospodarskog pojasa na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Hrvatski sabor ukida ZERP i proglašava isključivi gospodarski pojas Republike Hrvatske u Jadranskom moru u produžetku njezinog teritorijalnoga mora. Akt o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Ministarstvo vanjskih  poslova Republike Hrvatske notificirat će Glavnom tajniku UN-a u svojstvu depozitara Konvencije o pravu mora iz 1982. te svim obalnim državama u Jadranskom moru.

3. Izmjena ovršnog Zakona Most želi  omogućiti ovršenicima  koji  imaju  jedinu  nekretninu  da  ne  završe  na  ulici. Most također želi onemogućiti manipulacije pri kojim se temeljem lažnih isprava ovrše računi građana. I na kraju Most želi uvesti kažnjavanje nepoštenih ili nesavjesnih ovrhovoditelja.

4. Izmjena Zakona o HRT-u Most predlaže Izmjenu Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji na način da se propisana maksimalna visina mjesečne pristojbe smanji na 65 kn. Most također traži Izmjene zakona o HRT - u na način da ovrhe za RTV pristojbu vodi HRT. HRT će donositi rješenja o ovrhama samostalno bez javih bilježnika i odvjetnika kako bi se smanjili troškovi ovršenika. (javnom servisu bi se dala javne ovlasti).

5. Promjena Zakona o HNB-u Nadzor državne revizije poslovanja HNB-a je standard u mnogim državama EU, a usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s tim standardom pitanje je demokratskoga dosega.

6. Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Most predlaže Izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojoj masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ne smije iznositi više od 15% prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini, te na način da se pri donošenju novog proračuna ta odredba mora poštivati.

7. Ukidanje poreza na tvrtku Most predlaže Izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema  kojima bi se ukinuo  porez na tvrtku za mala i srednja poduzeća kao znak dobrodošlice svakoj poduzetničkoj inicijativi i osnivanju novih tvrtki kao i geste očuvanja svih malih i srednjih poduzeća koje već djeluju u Republici Hrvatskoj.

Bit će interesantno čuti mišljenja čelnika SDP-a i HDZ-a Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Naravno i vi možete u komentarima napisati svoje mišljenje.

 

26. travanj 2024 19:31