Preporučeno
StoryEditor

Mostarski Aluminij ima osnove za pozitivno poslovanje u ovoj godini

06. Veljača 2017.

Mostarski Aluminij je na izmaku prošle godine uspio izbjeći stečaj, a učinci provedenih mjera restrukturiranja poslovanja te napose pozitivan poslovni rezultat u siječnju čvrsta su osnova za pozitivno poslovanje te tvrtke u ovoj godini, objavili su u ponedjeljak iz Aluminija.

Nakon susreta s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i potpredsjednicom Vlade Federacije BiH i federalnom ministricom financija Jelkom Miličević, iz Aluminija, u kojem hrvatska Vlada ima 12-postotni vlasnički udio, su objavili kako je direktor tvrtke Mario Gadžić izvijestio o učinjenom u posljednja četiri mjeseca odnosno od dolaska aktualne uprave te o provedbi ključnih stavki u procesu strateškog restrukturiranja poslovanja.

Gadžić je "ustvrdio kako je na izmaku prošle godine Aluminij skrenut s puta sigurnog stečaja te kako su učinci provedenih mjera, a napose pozitivan poslovni rezultat u prvomu mjesecu 2017. godine, čvrsta osnova za pozitivno poslovanje hercegovačkoga diva u 2017. godini".

"To će biti prvi poslovni ishod u plusu nakon dugih osam godina lošega poslovanja i gomilanja milijunskih dugovanja", izjava je čelnog čovjeka mostarske tvrtke koja se prenosi u priopćenju.

Gadžić pritom navodi kako je riješeno pitanje opskrbe električnom energijom po tržišnim cijenama, revidirani su svi prethodno sklapani loši ugovori, obnovljeno povjerenje poslovnih suradnika i javnosti te hedgirano 50 posto prodajne cijene proizvoda i 40 posto nabavne cijene strateške sirovine glinice.

>>>Aluminij i TLM Šibenik obnavljaju suradnju

Nova je uprava pokrenula i milijun eura vrijedan projekt plinofikacije dijela tvorničkih pogona u Ljevaonici i Anodama, a planira se i podizanje proizvodnje odnosno paljenje ugašenog dijela elektrolitičkih ćelija u Elektrolizi, što je investicija od oko sedam milijuna eura, rekao je Gadžić, dodajući da je za realizaciju pokrenutih investicijskih projekata Aluminij pronašao strateške partnere.

Iz Aluminija u priopćenju prenose kako su Vijeću ministara BiH uputili prijedlog za ukidanjem carine na nelegirani aluminij, kojega bi mostarska tvornica mogla pretapati u količini od 25 tisuća tona godišnje, koristeći kao pogonsko gorivo plin, a ne skupu električnu energiju. Time bi povećala proizvodnju za čak 30 posto, a državi osigurala dodatnih 50 milijuna američkih dolara dodatnog izvoza,uz mnoštvo pratećih financijskih i socijalnih koristi za BiH, navodi se u priopćenju.

Nakon izbijanja velike krize 2008. godine i pada cijena aluminija, mostarska kompanija suočena s lošim ugovorima i visokom cijenom električne energije poslovala je s gubicima, koji iznose oko 140 milijuna eura.

Početkom studenog prošle godine skupština dioničara je usvojila strateški plan restrukturiranja poslovanja, a iz Aluminija su još ranije objavili kako su osnovne stavke tog plana provedene u manje od četiri mjeseca, koliko je nova uprava na čelu mostarske tvrtke. Pritom izdvajaju primjerice ugovorni odnos s novim opskrbljivačem električnom energijom, koji tvrtki osigurava 20 milijuna konvertibilnih maraka (KM) uštede na godišnjoj razini, reviziju zatečenih ugovora te reprogram višemilijunskih dugovanja prema vjerovnicima, pri čemu je veći dio tih potraživanja pretvoren u dugoročne obveze, itd.

18. travanj 2024 02:41