Preporučeno
StoryEditor

Može li Herbalife nastaviti rasti?

24. Veljača 2017.
Piše:
Trading Room

Kontroverzna kompanija, o čijem se poslovanju i poslovnom modelu posljednjih godina dosta diskutiralo u medijima ali i vodila borba između nekoliko hedge fondova na tržištu kapitala, sinoć je objavila financijsko izvješće za posljednji kvartal 2016. godine. Pogledajmo kako je poslovala jedna od najpoznatijih kompanija zdrave hrane na svijetu, Herbalife Ltd. (NYSE:HLF), te jesu li rezultati poslovanja za 4Q/2016 razočarali ili razveselili investitore.

Herbalife Ltd. (NYSE:HLF)

Herbalife Ltd. vodeća je kompanija koja proizvodi i prodaje energetske proizvode za sportaše i rekreativce. Kompanija je karakteristična po tome što svoje proizvode prodaje radije putem članova (tzv. Multi level marketing ili MLM) nego u trgovinama.

Pred objavu kvartalnih financijskih izvještaja cijena dionice na burzi pala je za 2.21% u odnosu na prethodni trgovinski dan uz dosta veći volumen trgovanja

U svojoj raznolikoj ponudi također nude proizvode za njegu tijela pa sve do individualnih programa za mršavljenje. Kompanija je osnovana 1980. godine sa sjedištem u Grand Caymanu, na Kajmanskom otočju što joj omogućuje određen porezni zaklon i pravnu sigurnost.

Trenutna burzovna vrijednost kompanije iznosi 5.53 milijardi USD, a zaključna cijena dionice od sinoć iznosi 59.40 USD, dok se u posljednjih 12 mjeseci kretala u rasponu od 44.36 – 72.22 USD. Pred objavu kvartalnih financijskih izvještaja cijena dionice na burzi pala je za 2.21% u odnosu na prethodni trgovinski dan uz dosta veći volumen trgovanja u odnosu na mjesečni prosjek, dok je nakon objave rezultata poslovanja pala za dodatnih 0.22%. Kako je protekla objava rezultata poslovanja, pogledajmo u nastavku.

Zarada po dionici u četvrtom kvartalu 2016. godine iznosi 1.00 USD, što je za 0.03 USD više od očekivanja analitičara, koji su očekivali razinu od 0.97 USD. U istom periodu prethodne godine zarada po dionici iznosila je 1.19 USD, te je u 2016. godini niža za 15.96%. Prihodi u četvrtom kvartalu 2016. godine iznose 1 milijardu USD, što je za 50 milijuna USD niže od očekivanja analitičara koji su prognozirali razinu prihoda od 1.05 milijardi USD. Prihodi su u istom periodu prethodne godine iznosili 1.1 milijardu USD, te su u 2016. godini prihodi niži za 100 milijuna USD što je pad od 9.1%. Dionica je u posljednjih 12 mjeseci na dobitku od 28.54%, dok je ciljana cijena dionice u idućih 12 mjeseci, prema analitičarima koje je anketirao Reuters, oko 72.50 USD što implicira potencijalni rast od oko 22%.

Pogledamo li financijske pokazatelje, vidimo da prihodi na godišnjoj razini padaju već treću godinu u nizu, dok ukupan profit pada već četvrtu godinu. Odnos ukupnom duga i kapitala je na visokom omjeru od 11.66, dok je odnos dugoročnog duga i kapitala visokih 8.23. Trenutni odnos cijene i zarada iznosi 20.9, dok je budući očekivani odnos ovog pokazatelja dosta niži i iznosi 11.88 što implicira više zarade u idućih 12 mjeseci. Visoki povrati od 9.80%, 574.70% i 27.80% na imovinu, kapital i investirano, rezultat su niske razine kapitala i malih troškova i ulaganja u poslovanje. Za 1 USD knjigovodstvene vrijednosti, investitori trenutno plaćaju 39.87 USD burzovne vrijednosti kompanije. Očekivanja od budućeg poslovanja su prilično visoka, a hoće li biti ispunjena ostaje za vidjeti.

U sljedećoj tablici uspoređen je prinos dionice HLF sa prinosom ETF-a SPY koji prati kretanje indeksa S&P 500, bez ukalkuliranih reinvestiranih dividendi.

Tablica 1 – Prinosi HLF vs. SPY

1M 6M YTD 1Y 5Y
HLF +11.74% -6.49% +23.39% +28.54% -2.00%
SPY +4.34% +8.08% +5.58% +23.26% +73.65%

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

 

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

19. travanj 2024 05:09