Preporučeno
StoryEditor

Mrak Taritaš: Preobrazba napuštenih dijelova Zagreba bit će mi jedan od prioriteta ako postanem gradonačelnica

09. Veljača 2017.

U partnerstvu s poslovnim sektorom i korištenjem sredstava iz EU fondova, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš (HNS) želi pametnim prostornim planiranjem potaknuti razvoj zanemarenih prostora i vratiti život u preskočene dijelove grade. Program urbanizma, treći od deset predizbornih programa koje nudi, ova je arhitektica i bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi Zorana Milanovića predstavila u kompleksu bivše tvornice Badel. Dijelovi tog velebnog kompleksa u centru grada godinama se urušavaju, dok pojedine dijelove tvrtke unajmljuju od Grada Zagreba i koriste ih uglavnom za skladišne prostore. Premda od 2012. godine postoji odabrano urbanističko rješenje portugalskih arhitekata , zelena jezgra s restoranima, trgovinama, kulturnim sadržajem i zaštićenim povijesnim zgradama, do danas se nije napravilo ništa.

>>>Mrak Taritaš: Ne smijemo biti strogi prema svojima, a liberalni prema strancima

- Ovakav projekt treba znati organizirati i provesti. Jedna od značajki dosadašnjeg upravljanja zagrebačkim prostorom je pasivno gospodarenjem napuštenim i slabo korištenim nekretninama u vlasništvu Grada Zagreba. Svjedoci smo da je po pitanju regeneracije takvih prostora učinjeno malo ili gotovo ništa – rekla je Anka Mrak Taritaš te istaknula da je preobrazba napuštenih dijelova Zagreba jedan od prioriteta za koje će se zalagati bude li izabrana za gradonačelnicu.

Ukazala je da je kompleks Gredelj jedan od ključnih prostornih resursa i buduće suvremeno središte grada, da u kompleksu Zagrepčanke uz neposrednu blizinu zagrebačkog "Cityja" treba osigurati sadržaje koji koriste poslovnim ljudima, u nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici osmisliti javne i privatne zdravstvene sadržaje, a prostor Zagrebačkog velesajma, koji nije napušten ali nedovoljno korišten, oživjeti novim poslovnim, edukacijskim, kulturnim i ugostiteljskim sadržajima.

23. travanj 2024 15:14