Preporučeno
StoryEditor

Mudrinić: Naš prijedlog vizije hrvatske budućnosti nije prihvaćen jer je politika htjela sebi osigurati lagodan život

28. Rujan 2016.

Izvješće o konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma uzburkalo je političke, poduzetničke i sindikatske krugove. Rezultati pokazuju pomicanje na ljestvici konkurentnosti u pozitivnom smjeru, ali to ipak nije razlog za slavlje. Toga je svjestan i tehnički ministar financija Zdravko Marić i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić koji je komentirao kako je vijeće pokušalo artikulirati svoju viziju djelovanja vlasti, ali vlasti je nisu prihvatile.

- Naša vizija nije bila prihvaćena jer naša politika nije htjela trošiti politički kapital za ono što je najbitnije u hrvatskom društvu, nego je htjela sebi osigurati lagodan život. Zanemarili su ono što je društvu bilo bitno i potrebno. Nadamo se da je došlo vrijeme kad će biti sluha za to, rekao je Mudrinić.

Stav ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića da je Izvješće pokazatelj kako je Vlada odradila dobar posao ne ostavlja baš dojam da su u tom resoru svjesni kakvu sliku o rezultatima imaju ostali akteri.

Svoje kritike na račun Izvješća iznio je i jedan od potpredsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Krešimir Sever.

  - Čini se da ovaj blagi pomak iz Izvješća ne pokazuje cjelovitu sliku i pravac u kojem se Hrvatska kreće, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji se u svom govoru osvrnuo na slabu zakonsku zaštićenost radnika u Hrvatskoj, na rezultate kojima se sugerira da su naši radnici lijeni i nedovoljno efikasni, a istovremeno u inozemstvu o njima se čuju samo riječi hvale što ukazuje da naši poslodavci ne organiziraju posao kao što to čine poslodavci u inozemstvu. Sever smatra zabrinjavajućima i rezultate o lošem odnosu poslodavaca i radnika, kao i činjenicu da Hrvatska ulaže tek jednu desetinu onoga što se ulagalo do 1990. godine za obrazovanje uz rad. Sever se dotakao još jednog gorućeg problema koji je veoma bitan za hrvatsku konkurentnost.

 - U srpnju 2008. među nezaposlenima je udio više i visoke spreme bio 7,5%. U srpnju 2016. nakon egzodusa mladih visokoobrazovanih ljudi, taj postotak iznosi 15%. Smanjili smo udio nezaposlenosti niže spreme i srednje spreme, ali se povećao udio nezaposlenosti onih više spreme. Tu se Hrvatska treba zapitati koja je vizija hrvatske budućnosti? Ako želimo pozicionirati Hrvatsku na području gdje ćemo konkurirati slabo plaćenim radnicima, radnom snagom s niskom obrazovnom strukturom, onda to svakako nije područje gdje je Hrvatskoj mjesto, zaključio je Sever.

- Osim vizije, nama treba dogovor o vrednotama. Treba nam sustav vrijednosti koji će definirati kako će se poslodavac odnositi prema radnicima. Ušli smo u razdoblje u kojem je cjeloživotno učenje nova paradigma i ne možete doći na radno mjesto i 30, 40 godina ostati tamo bez ulaganja u sebe jer će se ono promijeniti. Ako ne ulažete u sebe, gubite relevantnost na tržištu. Odgovornost je na svakome od nas da ulažemo u sebe i osiguravamo si relevantnost na tržištu, rekao je Ivica Mudrinić te nastavio: - Poduzetnik mora omogućiti cjeloživotno učenje. To je partnerski odnos. Mi smo u istom brodu i moramo zajedno veslati i promijeniti ono što je nužno promijeniti da bismo se osposobili za utakmicu koja dolazi, koja je već došla i u kojoj mi u biti gubimo, zaključio je Mudrinić.

 

23. travanj 2024 21:51