04. listopad 2016.

Munjiza: Trgovci mogu i sami pridonijeti rastu potrošnje prestanu li ratovati cijenama

- Kad raste potrošnja, trgovci prestanu raditi akcije i financijska se realizacija povećava. Također, u kolovozu je bila rekordno dobra turistička sezona. To su dva glavna uzroka porasta potrošnje, komentirao je za Lider Dragan Munjiza, direktor savjetničke tvrtke Jakov Viktor, najveći skok potrošnje u posljednjih devet godina koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku.

Prema podacima DZS-a, potrošnja je u kolovozu porasla na 5,1 posto na godišnjoj razini. Pitali smo ga hoće li se nastaviti ovakav trend s obzirom na to da je završetkom ljeta manje turista.

- Naravno da će se pozitivan trend nastaviti. Kad su trendovi nekoliko mjeseci pozitivni, onda se sinergijski ubrzavaju, rekao je Munjiza te nam objasnio da trgovci mogu i sami pridonijeti rastu potrošnje prestanu li ratovati cijenama. Munjiza je kazao kako i nova Vlada može utjecati na očuvanje tog trenda prvenstveno povećanjem neoporezivog dijela dohotka.

Na naš upit Munjiza je komentirao događanja u Švedskoj gdje je predložen zakon kojim bi se prepolovio iznos PDV-a za popravke električnih uređaja i bicikala jer se želi smanjiti nepotrebna potrošnja.

- Njihova je potrošnja na visokom nivou. Oni su u toj fazi razvoja da mogu educirati potrošače. Toliko su obrazovani da ne žele smanjiti potrošnju nego je preusmjeriti, na primjer na obrazovanje. Kod nas će se to dogoditi kad počnemo kopirati nordijske zemlje, primjerice Finsku, koja nam je po broju stanovnika slična i danas radi na sedmoj kurikularnoj reformi, a mi nismo u 15 godina napravili nijednu, pojasnio je Munjiza.