Preporučeno
StoryEditor

Na spekulacije da prodaje Mlinar, vlasnik Mato Škojo poručio: Ponuda je bilo i prije...

25. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Nakon  napisa u medijima, vlasnik Mlinara, Mato Škojo odlučio je reagirati na, kako je u priopćenju naveo, medijske spekulacije o prodaji svoje kompanije.

Podsjetimo, Jutarnji list prenosi informacije kako je vlasniku Mlinara Podravka dostavila ponudu tešku između 400 do 500 milijuna kuna, ali i da nije samo div iz Koprivnice zainteresiran za lanac pekarnica koje svoje proizvode nude čak i u Australiji. Navodno je za Škojino carstvo zainteresirana i srpsko-slovenska grupacija Don Don. Interes Podravke i Don Dona jest konsolidirati pekarski posao u regiji i šire, ali nejasna je odluka, ako je uopće donesena, vlasnika Škoje da proda biznis u koji je uložio tolike godine truda i rada. Spominje se dug, nastao nakon niza investicija, koji se kreće oko 300 milijuna kuna.

Promjena okolnosti na tržištu

- Taj dug ne mora biti razlogom zašto bi Škoje odlučio prodati Mlinar. Cijela industrija robe široke potrošnje se konsolidira tako da se kupuju lokalni proizvođači. Prije svega, došlo je do promjene okolnosti na tržištu, a ako se spekulira o prodaji dijelova Agrokora, onda sam uvjeren da gospodin Škoje ima određene informacije koje su ga nagnale da upravo ovaj trenutak smatra povoljnim za prodaju svoje tvrtke. Firma se prodaje kada je u dobrom stanju i kada ostvaruje dobre rezultate- pojašnjava ekonomski analitičar Davor Munjiza. Dodaje kako ovo nije prva tvrtka koju Škoje prodaje.

- Vrlo je uspješno prodao i tvrtku Alastor, a što se Podravke tiče, ona samo slijedi trend koji kaže da je oportuno kontrolirati proizvodne procese od lokalnih sirovina do krajnjeg korisnika- ističe Munjiza.

Objedini li Podravka Mlinar i Žito, postat će najveći otkupljivač žita, te vlasnik najveće pekarske kompanije u Hrvatskoj i regiji.

Ponuda je bilo i prije

Škojo je na medijske natpise odlučio reagirati službenim priopćenjem u kojemu je istaknuo kako je ponuda za Mlinar bilo i prije, no nije i potvrdio točnost navoda da je odlučio prodati svoju tvrtku. Kratku izjavu donosimo u cijelosti:

-Zadnjih nekoliko godina Mlinar vrlo uspješno ispunjava, čak i prebacuje, sve ambicioznije poslovne planove na povećanju proizvodnje i širenju plasmana. Također, obzirom na sve značajniji upliv u pekarskim segmentima različitih europskih tržišta i kvalitetno utemeljene, a ponegdje i već ostvarene ambicije nastupanja na tržištima drugih kontinenata - tvrtka je godinama pod velikim pritiskom zainteresiranih investitora iz cijelog svijeta. U tom kontekstu, svake godine stižu vrlo konkretne ponude za kupnju Mlinara, ali se vlasnik do sada nije odlučio za prodaju- stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik uprave Mlinara, Mato Škojo.

>>>Broker Rinkovec: Tržište je počelo reagirati na ponudu Podravke za preuzimanje Mlinara

-Obzirom na dostupnost informacija o atraktivnim poslovnim planovima koje je uprava tvrtke koncipirala za predstojeće trogodišnje razdoblje, povećan interes i pritisak investitora je zapravo očekivan. Stoga se u ovom trenutku ne možemo upuštati u medijske špekulacije o interesima onih koji Mlinar vide u svojim vlasničkim portfeljima nego smo i dalje pojačano koncentrirani na ostvarenje planova u poslovnom razdoblju koje je pred nama- stoji u priopćenju.

 

 

23. travanj 2024 12:53