Preporučeno
StoryEditor

Nastavljen pad kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije

16. Ožujak 2017.

Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosili su krajem siječnja 64,7 milijarde kuna, čime je nastavljen trend godišnjeg pada tih kredita koji datira još od svibnja 2012. godine, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

"To je posljedica kontinuiranog razduživanja prisutnog kod obje skupine namjenskih kredita nefinancijskim trgovačkim društvima koje je, s dvije sporadične iznimke na obrtnim kreditima, prisutno od sredine 2012. godine", ističe se u analizi.. objavljenoj u četvrtak

Krajem siječnja ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva iznosili su 33,7 milijardi kuna, što je 1,9 posto više nego mjesec dana prije, ali 2 milijarde kuna ili 5,6 posto manje na godišnjoj razini.

>>>EBRD nastavlja program kreditiranje malih i srednjih kompanija kojima upravljaju žene

Istovremeno su krediti poduzećima namijenjeni za investicije u siječnju iznosili 31,1 milijardu kuna, što je 1,1 posto manje nego mjesec dana prije i 2,7 posto, ili 874 milijuna kuna, manje nego u siječnju prošle godine.

Kunski krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije na kraju siječnja iznosili su 23,7 milijarde  kuna, što je 1,2 posto manje nego mjesec dana prije, ali 1,6 milijarde kuna ili 7,4 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Time je "potvrđen trend godišnjeg rasta kunskih kredita poduzećima koji traje od veljače 2016. godine", navode analitičari RBA.

S druge strane, pad deviznih kredita poduzećima iznosio je u siječnju 1,7 posto na mjesečnoj, odnosno 9,9 posto na godišnjoj razini.

Analitičari RBA ističu kako je udjel kunskih kredita u ukupnim kreditima poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem siječnja dosegnuo 36,5 posto, što je 4 postotna boda više u odnosu na siječanj prošle godine.

"Povećana potražnja za kreditima u domaćoj valuti podržana je i monetarnim mjerama HNB-a kroz uvođenje strukturnih operacija, čime se povećava srednjoročna ponuda kunskih izvora po konkurentnijim cijenama. Stoga očekujemo nastavak trenda koji upućuje na razmjerno veće korištenje kunskih kredita koje domaće banke plasiraju poduzećima", zaključuje se u analizi RBA.

06. svibanj 2024 10:16