Preporučeno
StoryEditor

Neto dobit Ericssona Nikole Tesle porasla više od 21, a prihodi gotovo 17 posto

23. Veljača 2017.

Ericsson Nikola Tesla (ERNT) izvijestio je u četvrtak da je prošlu godinu završio s neto dobiti od 110,7 milijuna kuna, što je 21,2 posto više nego u 2015., a i prihodi su porasli po dvoznamenkastoj stopi.

Prihodi od prodaje iznosili su lani 1,59 milijardi kuna, što je za 16,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 16,9 posto, usluge za Ericsson 54,8 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 28,3 posto.

Dobit prije oporezivanja veća je za 27,9 posto u odnosu na prethodnu godinu te je dosegnula 118,8 milijuna kuna.

"Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2016. nastavila je niz uspješnih poslovnih godina. Prihodi od prodaje bilježe porast od 16,7 posto u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući snažnom porastu prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država i kontinuiranom rastu prihoda na Ericssonovu tržištu", poručila je u izvješću Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

>>>Ericsson NT - Izvještaj o poslovanju za 2016. godinu

"Zadržali smo poziciju najvećeg izvoznika u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i zasigurno najvećeg izvoznika znanja u Hrvatskoj", dodala je.

Informacija o dividendi bit će objavljena naknadno, navodi se u izvješću. Prošle je godine dividenda iznosila 100 kuna po dionici.

U izvješću se navodi da je lani na tržištima jugoistočne Europe Ericsson Nikola Tesla zabilježio pad prihoda od prodaje uslijed negativnih ekonomskih kretanja i političkih previranja, što usporava dinamiku ulaganja operatora.

Konkurencija i sveprisutni trendovi konsolidacije i centralizacije nabavnih procesa od strane globalnih kupaca, odnosno operatora glavni su izazovi na domaćem tržištu, navodi se.

U izvješću se ističe i da je operativna dobit porasla za 24,3 posto, na 113,6 milijuna kuna.

U izvješću se ističe i da je operativna dobit porasla za 24,3 posto, na 113,6 milijuna kuna.

"Bruto marža i dalje je pod pritiskom zbog asortimana prodanih proizvoda i usluga, kontinuiranog pritiska na cijene te zahtjevnih projekata na izvoznim tržištima. Naša usmjerenost na kontrolu troškova kroz program troškovne učinkovitosti i operativne izvrsnosti donijela je dobre uštede", poručila je Gordana Kovačević.

Prodajni i administrativni troškovi smanjeni su lani za 5,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 77,7 milijuna kuna.

Situacija na glavnim tržištima

Na domaćem tržištu tvrtka je lani ostvarila ukupno 268,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 8,4 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, prihodi od prodaje iznosili su 450,4 milijuna kuna, 80,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

>>>Ericsson Nikola Tesla: Ugovor od 76 milijuna kuna u Bjelorusiji

Na tržištima Jugoistočne Europe, koja uključuju Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo, ostvareno je 149,3 milijuna kuna prihoda od prodaje, 15,5 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Na Ericssonovu tržištu ostvareno je 872,4 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 6,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

18. travanj 2024 16:23