Preporučeno
StoryEditor

Neto dobit Grupe Podravka 142,2 milijuna kuna

25. Listopad 2016.

Grupa Podravka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 142,2 milijuna kuna, što je rast od 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su u utorak iz koprivničke prehrambene tvrtke. Prihodi od prodaje Grupe porasli su za 23 posto i iznosili su 3,03 milijarde kuna.

Strateško poslovno područje Prehrana ostvarilo je prihode od prodaje u iznosu od 2,46 milijardi kuna, što je porast od 30 posto. Rast se, kako se navodi, velikim dijelom pripisuje konsolidaciji Grupe Žito. Prihodi od prodaje vlastitih marki proizvoda unutar Strateškog poslovnog područja Prehrana porasli su za 25 posto.

Prihodi od prodaje drugog Strateškog poslovnog područja Farmaceutika iznosili su 565,6 milijun kuna te su u odnosu na isto lanjsko razdoblje, usprkos negativnom utjecaju tečajnih razlika, ostvarili rast. Bez utjecaja tečajnih razlika, segment Farmaceutike bi ostvario rast prihoda od 3,5 posto. Vlastite marke proizvoda u okviru toga strateškog poslovnog područja ostvarile su rast prihoda od 5,2 posto, ponajviše uslijed širenja poslovne suradnje na tržištu Rusije.

- Pozitivni trendovi poslovanja na svim razinama se nastavljaju i to je ono što nas posebno veseli, istaknuo je predsjednik Uprave Zvonimir Mršić.

Unatoč velikom negativnom utjecaju tečajnih razlika, dodatnim aktivnostima uspjeli smo povećati profitabilnost naše kompanije i ostvariti porast prodaje u svim regijama, kazao je.

- U idućem razdoblju očekujemo daljnji iskorak u širenju poslovanja izvan domaćeg tržišta, na kojem trenutno ostvarujemo oko 34 posto ukupne prodaje. Porast udjela izvoznih tržišta u ukupno ostvarenim prihodima potvrđuje da je strateško opredjeljenje rasta na izvoznim tržištima u potpunosti opravdano, rekao je Mršić prilikom objave rezultata poslovanja.

Promatrano po tržištima, sve četiri regije Grupe Podravka su ostvarile porast prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Najveći rast prihoda zabilježila je Regija Rusija, ZND i Baltik i to 55,2 posto pri čemu se podjednak doprinos pripisuje i Prehrani i Farmaceutici.

Iz Podravke napominju kako značajan negativan utjecaj na prihode od prodaje Grupe imao utjecaj valutnih tečajeva i to u iznosu od 51,5 milijuna kuna. Najveći negativni utjecaj bilježe ruska rublja, euro te poljski zlot.

22. travanj 2024 18:37