Preporučeno
StoryEditor

Nijemci ne daju da London bude sjedište europskog burzovnog diva

29. Lipanj 2016.

Od spajanja Londonske burze (LSE)  i Deutsche Börse vrlo vjerojatno neće biti ništa. Iako dioničari tih dviju kompanija tek trebaju glasovati o spajanju, čelni čovjek njemačkog regulatora tržišta kapitala Felix Hufeld „opalio je šamarčinu“ Britancima. Naime, kako prenose svjetski mediji, Hufeld  je izjavio kako London neće moći biti sjedište planiranog europskog burzovnog diva nakon što je Britanija odlučila izaći iz Europske unije, a neće moći ostati ni središte za trgovanje eurima.

- Nema sumnje... teško je zamisliti da bi se najvažnijim tržištima u eurozoni upravljalo iz centara izvan EU-a. Svakako treba učiniti određene prilagodbe po tom pitanju -kazao je Hufeld u obraćanju novinarima, a prenosi Reuters.

Hufeld, koji je inače i član odbora supervizije Europske središnje banke, (ECB), pridružio se ostalim dužnosnicima Europske unije u izjavama kako da će ECB zagovarati da se klirinške transakcije u eurima prebace u zonu primjene zajedničke europske valute u razdoblju od nekoliko godina. A London to vrlo vjerojatno više neće biti s obzirom na rezultat referenduma.

London i Frankfurt dogovorili spajanje burzi – nastaje jedno od najvećih tržišta dionica u svijetu

- London ne može više očekivati da će biti centar trgovanja imovinom iskazanom u eurima. Takva trgovanja trebala bi se preseliti u EU i mogla bi se smjestiti u Frankfurtu - kazao je Hufeld.

Iz Deutsche Börse su odbili komentirati. Glasnogovornik LSE-a kazao je pak da će dioničari 4. srpnja glasati o tome sporazumu, koji je prvi put objavljen u veljači, te da uvjeti ponude ostaju nepromijenjeni. Inače, posebni odbor koji su burze uspostavile kako bi se riješila pitanja vezana uz ishod britanskog referenduma sastat će se idućih tjedana kako bi razmotrio posljedice takve britanske odluke, uključujući i pitanje sjedišta udružene grupe.

24. travanj 2024 12:33