Preporučeno
StoryEditor

Nikica Gabrić: Izlistat ću Svjetlost na burzi da bih otvorio klinike u Londonu i Beču

02. Veljača 2017.

Neke velike europske klinike traže način da dođu na Balkan, ali vlasnik Svjetlosti, najveće očne klinike na tom području, Nikica Gabrić ne misli se povlačiti. Štoviše, za nekoliko godina želi ponuditi svoje usluge u Londonu, Beču, možda i Münchenu. Gabrićevu Grupu Svjetlost čine klinike u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Banjoj Luci. Klinika Svjetlost je specijalna bolnica i nastavna baza za mlade liječnike, kao klinika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Na kongresu oftalmologa ‘Videocatarattarefrattiva Milano‘ Klinika Svjetlost je 2015. osvojila priznanje ‘Best Live Surgery Award 2015‘, poznatije kao oftalmološki Oskar, a lani je osvojila drugo mjesto, kao i prestižno priznanje ‘Quality Choice Prize‘ Europskog društva za istraživanje kvalitete (ESQR). Također joj je lani u Cannesu na forumu ‘Izvrsnost u kvaliteti i menadžmentu‘ Europsko poslovno vijeće iz Oxforda dodijelilo priznanje ‘Best Regional Hospital‘ za izvrsnost u području oftalmološke struke. Stečena reputacija Grupe Svjetlost čini je važnim igračem u regiji. Gabrić pak čvrsto stoji na zemlji i veli da se igra. U razgovoru takav dojam i ostavlja. Taj poduzetnik i redovni profesor na riječkom Medicinskom fakultetu, koji je svaki kutak ureda popunio knjigama, razgovara jednostavnim jezikom i napominje da mu je tržišno natjecanje s najjačima prilika da dokaže svima da Hrvati mogu kada žele.

>>>Nikica Gabrić: Ekonomija u Hrvatskoj zarobljena je u rukama nesposobne politike i birokracije

• Nakon što osvojite zemlje bivše Jugoslavije, planirate pohod na London i Beč. Tko su vam najveći konkurenti na tom putu? – Ostalo je nepokriveno tržište oftalmoloških usluga bivše Jugoslavije te Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Grčke. To tržište analiziraju poznati lanci klinika španjolska Baviera, britanska Optegra, njemački Artemis, švedska Memira, francuski Point Vision i turski Dünyagöz. Svi oni imaju prihode veće od 50 milijuna eura i visoku operativnu dobit.

• Zar svi planiraju doći na Balkan? – Da. Najzainteresiraniji je turski Dünyagöz, lanac koji ima tri klinike u Njemačkoj i 20 u Turskoj. Čovjek koji je osnovao taj lanac klinika bio je u delegaciji s turskim predsjednikom Erdoğanom prilikom posjeta Hrvatskoj. Cilj čelnika turske grupacije koja raspolaže velikom količinom novca i američkim tehnologijama bio je snimiti naše tržište. Druga grupa kapitala je izraelski. Vrlo su spretni, educirani financijski potkovani ljudi koji djeluju u Europi i Aziji. Vlasnici su private equity fondova. Treći je ruski kapital koji ostvaruje svoje geopolitičke interese putem nafte, plina, turizma, ali i zdravstva. Najmanje interesa dolazi iz Zapadne Europe zato što zemlje bivše Jugoslavije doživljavaju kao nerazvijene i rizične.

• Jesu li vam se nudili? – Svi oni traže lidera na spomenutom slobodnom tržištu s kojim mogu ući u partnerstvo ili ga kupiti. Dvije su grupacije bile na razgovorima, ali su tražile većinsko vlasništvo, na što ne pristajem.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Lidera.

22. travanj 2024 14:11