Preporučeno
StoryEditor

Nikica Pažin: Nitko ne zna zašto se ulagalo u tvornicu toaletnog papira te u Srbiju i Albaniju

25. Ožujak 2017.

Čudna ulaganja, najblaže rečeno, Narodnih novina (NN), vrijedna 90 milijuna kuna, u proizvodnju toaletnog papira, kupnju udjela u poduzećima u Novom Sadu i Tirani te posao sklopljen s trgovcima u Hong Kongu bila su razlog da potražimo objašnjenje od člana Uprave Nikice Pažina. Osim što je iznio niz podataka o ulaganjima zbog kojih smo se mi iz Lidera nekoliko puta slatko nasmijali, ni on sâm još nije dokučio zašto se išlo u takve investicije. Taj diplomirani ekonomist iz Opatije ima menadžerskog iskustva u privatnom sektoru, primjerice u Reynolds Tobaccu, Vetropacku, Jamnici, Tisku, MGK-packu. Iako nije član Mosta nezavisnih lista, u listopadu je za člana Uprave NN-a došao na prijedlog te stranke i veli da je, za razliku od privatnih tvrtki, sustav u državnoj trom, odlučivanje i provedba strašno spori, a odgovornost manja, što možda najbolje pokazuju spomenuta NN-ova ulaganja. Pažin napominje da su sporna ulaganja uglavnom povezana s prijašnjom upravom čiji je predsjednik bio Davor Čović, a članovi Svebor Marion i Nikola Sila.

>>>Narodne novine tiskaju glasačke listiće

• Velik novac uložen je u tvornicu toaletnog papira Mekkoo, a da ni danas nije jasno čemu ta investicija. Znate li vi? – Ne znam, nisam uspio saznati zašto se u to uložilo 70-ak milijuna kuna. To bi trebalo pitati prijašnjeg predsjednika Uprave Davora Čovića. Doduše, projekt se počeo razvijati i prije njega, još dok je predsjednik Uprave bio Petar Piskač, a Čović je to nastavio. Problem je što se nije ispitalo ni tržište toaletnog papira ni tržište radne snage, jer kad idete u proizvodne djelatnosti, struka je vrlo važna. Najprije se uredila naša hala u Rijeci koja je sa strojevima stajala 9,5 milijuna kuna, sve prema nečijoj studiji, a svi znamo da se takva hala može sagraditi za otprilike tri milijuna kuna. Onda se preko noći donijela odluka da se neće ići u halu, nego u unajmljeni prostor u Krapini za 200 tisuća kuna na mjesec, što je na godinu gotovo jednako skupo kao gradnja skladišta u Rijeci.

• Zašto? Da nije u pitanju kriminal? – Ne mogu reći pravi razlog. Ako se to učinilo iz kriminalnih pobuda, onda neka to istražuju institucije. Zanimljivo je da je odluka o investiranju u riječku halu donesena na temelju elaborata stručne osobe kojoj je to i plaćeno, a onda je ta ista osoba poslije predložila da se proizvodnja preseli u Krapinu i da plaćamo vrlo skup mjesečni najam. Taj je ugovor potpisan na sedam godina. Raskine li se, plaćat ćemo penale. Ostalo je još pet godina.

• Kako se zove ta osoba? – To je vlasnik tvrtke Intercessio novus koju su Narodne novine kupile za 6,5 milijuna kuna i preimenovale je u Mekkoo. Tih ljudi nema, do njih ne možemo doći.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

15. travanj 2024 05:40