Preporučeno
StoryEditor

Njihov obrt inspiriran je James Bondom, a viče: Sveži me!

11. Listopad 2016.

I doista, mnogi su ih svezali zahvaljujući entuzijastičnom triju tada studentica Ekonomskog fakulteta, a sada uspješnih poduzetnica koje djeluju u svom nedavno osnovanom obrtu Tie me. Riječ je o unikatnim leptir-mašnama svih boja, oblika i veličina. Katarina Talian, Maria Šulc i Vanesa Tipura razvijale su brend Tie me još tijekom studija. Na kavama su često promišljale o realizaciji raznih ideja, ali obično bi ih odbacile kada bi shvatile da je njihova provedba preskupa ili da one već postoje. No, ideja nastala tijekom jednog izlaska kada su ugledale pjevača s leptir-mašnom i ustanovile da Zagreb ima slabu ponudu ovog modnog dodatka, konačno su vidjele svoju priliku da se kreativno izraze.

[caption id="attachment_242233" align="alignleft" width="291"]Tie me Foto: Vanja Vučinić[/caption]

Uz puno entuzijazma, šivače mašine i tkanine koje su već imale, trebalo je uložiti u marketinške djelatnosti i ambalažu kako bi uspješno mogle plasirati svoj proizvod na tržište. Ambalaža u kojoj se prodaju mašnice ručno je rađeni proizvod jedne hrvatske firme, a u kutijama se nalazi i brošura, til te kartica s prigodnom porukom.

Mlade poduzetnice ispričale su nam kako je veliki utjecaj na njihovu odluku o otvaranju obrta imala prijava za poticaje za samozapošljavanje.

- U prosincu prošle godine, nakon završetka fakulteta odlučile smo se ozbiljnije prihvatiti posla, a za to je bio potreban veći ulog. S obzirom na to da smo mi tek diplomirale, nismo imale mogućnosti za ulaganje te su nam poticaji za samozapošljavanje bili savršena prilika da otvorimo nešto svoje i pritom dobijemo financijsku pomoć. Nakon dugog prikupljanja podataka i istraživanja, predale smo svoj poslovni plan te su nam odobreni poticaji. To smo shvatile kao znak da je Tie me dovoljno kvalitetan i da se isplati potruditi i otvoriti obrt, rekle su.

[caption id="attachment_242237" align="aligncenter" width="600"]Foto: Vanja Vučinić Foto: Vanja Vučinić[/caption]

Orijentirane na domaće tržište, ostvarile su zapažen uspjeh, ali djevojke ne staju na tome, već ubrzano razvijaju webshop koji bi njihove proizvode trebao učiniti vidljivima i na inozemnom tržištu. Većina prodaje i sada se odvija preko interneta gdje ih klijenti pronalaze zahvaljujući online oglasima ili preporukama. Tie me mašnice dostupne su i u nekoliko dućana u Hrvatskoj, ali u planu im je plasirati ih i u dućane u Amsterdamu i Beču.

[caption id="attachment_242234" align="alignright" width="234"]Tie me Foto: Vanja Vučinić[/caption]

- Također, brojna poznata lica s hrvatske scene nosila su Tie me mašne u raznim prigodama te na taj način promovirale naš brand, a suradnja s nekoliko popularnih televizijskih emisija isto je utjecala na popularnost i prepoznatljivost naših mašni, objašnjavaju osnivačice Tie me koje su prije nekoliko mjeseci uplovile u svijet poduzetništva i susrele se sa svim njegovim bonacama i orkanskim burama. U svemu tome, veliku potporu imale su i od profesora s Ekonomskog fakulteta koji su ih pozivali kao goste-predavače na svojim predavanjima te im na taj način pružili priliku da se promoviraju, ali i da dobiju određene pohvale i kritike koje su im pomogle u razvoju poslovanja.

- U početku nam je najviše nedostajalo praktično iskustvo, konkretno znanje kako voditi sve poslovne procese u obrtu. Iako smo završile ekonomiju, ovo je naš prvi službeni posao i, s obzirom da sve radimo same, vrlo je izazovno donositi odluke koje se odnose na cijeli tijek poslovanja, ispričale su Katarina, Maria i Vanesa dodajući kako svaki dan nailaze na nove prepreke što se tiče poreza, nabavljanja materijala, dogovora s dobavljačima i slično.

Naše mašne su iz mnogo razloga drugačije od ostalih na tržištu. Prije svega, svaka mašna  je ručno izrađena, a kupci imaju mogućnost izabrati različite tkanine i dimenzije mašne te je dodatno personalizirati po želji. Najčešće se radi o uvezivanju određenih simbola, teksta ili inicijala, a čest slučaj je da radimo mašne od materijale koji oni sami donesu. Na taj način dobivaju proizvod koji je rađen po mjeri te je kao takav unikatan na tržištu, ispričale su kreatorice leptir-mašni.

Najveći izazov im je ipak, kako kažu, raditi 10 sati dnevno, radnim danima kao i vikendima te financijska nesigurnost koja je na početku velika. Ipak, svoju mladost, motivaciju i želju za učenjem te testiranje stečenih teorijskih znanja smatraju svojom prednošću. Dosad nisu imale loših iskustava te na budućnost gledaju s optimizmom.

- Planova za budućnost je puno i stalno se javljaju novi s obzirom da se zahtjevi tržišta vrlo brzo mijenjaju. Idući korak, na kojemu radimo već neko vrijeme, je otvaranje web stranice i webshopa putem kojeg će do naših proizvoda lakše doći kupci iz inozemstva. Također, uvijek razmišljamo o novim proizvodima kojima bi mogle obogatiti svoj asortiman, proaktivna je Tie me ekipa.

Tako su uvele digitalno tiskane tkanine čime su proširile svoju ponudu. Digitalno tiskane tkanine nastale su u suradnji s dizajnerskim studijom NJI3 koji je prema Tie me željama ilustrirao uzorke. Potom ih je Tie me trojac tiskanjem prenio na tkaninu i tako je nastao jedinstven proizvod potpuno proizveden u Hrvatskoj.

[caption id="attachment_242238" align="aligncenter" width="600"]Tie me Foto: Vanja Vučinić[/caption]

Trenutno ne planiraju otvoriti vlastiti dućan, ali svoje mašnice nastavit će prodavati u dućanima sa specifičnim asortimanom te u koncept storeovima. Tie me djevojke planiraju se, međutim, posvetiti ovome poslu u godinama koje dolaze te saznati koliko velik brand Tie me može postati.

25. travanj 2024 04:31