Preporučeno
StoryEditor

Norveška dobiva novi ‘trezor sudnjeg dana‘ za pohranu podataka

03. Travanj 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=2_OEsf-1qgY[/embed]

Uz Globalni trezor za sjemenje u Norveškoj, otvoren je i trezor za pohranjivanje podataka koji se nalazi oko 998 kilometara od sjevernog pola u Svalbardu, u Norveškoj.

[caption id="attachment_266118" align="aligncenter" width="527"] Svalbard[/caption]

Trezor je izgrađen u napuštenom rudniku ugljena u blizini Global Seed Vaulta, gdje je prosječna temperatura -4.7°C, a može pasti i na ledenih -46.3°C.

Piql privatna norveška informatička tvrtka koja predvodi projekt pohraniti će podatke na fotoosjetljive analogne filmove. Očekuju da će vijek pohranje filma trajati između 500 do 1000 godina.

- Poput onog što Globalni trezor za sjemenje čini za biljke, Arktički svjetski arhiv sada radi i za svjetsko digitalno naslijeđe, kaže Piql.

Prema dokumentima iz Piqla, države mogu uploadati ispitivanja, slike ili audio-vizualni sadržaj. Ti se podaci zatim pohranjuju na poseban analogni film. Stavljen u sigurnu kutiju i smješten unutar dobro utvrđenog trezora. Dokle god je interneta podaci će biti moguće pretraživati ​​online.

Analogno skladištenje općenito smatraju boljim za budućnost nego digitalno. Nema posebnih kodeksa, ažuriranja ili operacijskih sustava koji bi bili potrebni za dešifriranje podataka u slučaju da se dogodi apokalipsa.

Predstavnici brazilskog i meksičkog nacionalnog arhiva već su poslali svoje predstavnike na Svalbard. U Meksiku glavnu brigu predstavljaju potresi, dok Brazilce brinu cyber-napadi. Nije još poznato što će sve pohraniti, iako se najvjerojatnije radi o dokumentima političke, povijesne ili kulturne važnosti.

20. travanj 2024 17:07