Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera - 20 najvećih hrvatskih zemljoposjednika

10. Studeni 2016.

Gospodare hrvatske poljoprivrede najčešće se proziva zbog državne zemlje koju imaju u zakupu i zbog poticaja koje dobivaju. No bez kompleksa kojima upravljaju Hrvatska bi uvozila još više hrane, a domaća poljoprivreda bila bi još rascjepkanija, neefikasnija i nekonkurentnija, piše Edis Felić u temi tjedna u novom broju Lidera.

Matilda Bačelić piše o tome kako nova ministrica gospodarstva Martina Dalić namjerava revidirati Industrijsku strategiju i Strategiju pametne specijalizacije tako da se više oslanjaju na IT. Kao krajnji strateški cilj istaknula je jačanje proizvodnje, izvoza i novih industrija, posebno IT-a.

Možete čitati i o tome kako hrvatske tvrtke traže od ministra Ćorića 12.000 stranih radnika u 2017. Poslodavci lobiraju za svakoga stranog radnika, ali novi ministar rada trebao bi promijeniti cijeli sustav. Ako HZZ nema traženi profil radnika, tvrtkama bi trebalo omogućiti da ih uvezu bez ikakvih kvota, predlaže se iz HGK. U međuvremenu poslodavcima ostaje samo metoda prekvalifikacije, piše Tin Bašić.

Jedna od priča u novom broju idera govorio i o osam prodavačica, krojačica i kućanica koje su pristale na prekvalifikaciju u Eko Međimurju, te postale – zavarivačice. Pišemo i o tome kako mostov šef Božo Petrov želi ojačati snagu parlamenta, pa bi tako skrenuo i lobiste iz Banskih dvora na drugu stranu Markova trga.

Razgovarali smo sa Stjepanom Willom, vlasnikom tvrtke Autowill. Najstariji aktivni zaposlenik (84) i jedan od doajena u automobilskoj branši te vlasnik Opelova najvećeg i najstarijeg prodajno-servisnog centra otkrio nam je kako i ne pomišlja na odlazak u mirovinu.

U novom broju predstavljamo poslovnu scenu Vukovarsko-srijemske županije, te donosimo detaljan izvještaj s okruglog stola o utjecaju porezne reforme na ugostiteljstvo. Tu su i detalji s četvrte međunarodne konferencije o kontrolingu ’Budućnost kontrolinga već je počela’ koju je organizirala konzultantska tvrtka Kontroling Kognosko u suradnji s poslovnim tjednikom Liderom.

U bloku iz svijeta bavimo se pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, te o povratku Hugo Bossa koji se vraća svojim korijenima.

Novi broj Lidera pretplatnici mogu pročitati i u digitalnom izdanju.

26. travanj 2024 04:34