Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Bojno polje Agrokor - Još 10 dana i bit će prekasno

06. Travanj 2017.

Agrokor je pred velikim restrukturiranjem, o čemu Manuela Tašler piše u novom broju Lidera. Ključno je bilo što prije krenuti, jer ako bi se čekalo još deset dana bilo bi prekasno. Sustav se već počeo urušavati. U srijedu je u Agrokorovu tornju počela raditi deseteročlana ekipa konzultanata kompanije Alvarez & Marsal čiji je prvi zadatak osigurati likvidnost, a onda restrukturirati Todorićevo poslovno carstvo.

U Europi postoji samo jedan slučaj koji se prema veličini i važnosti za nacionalnu ekonomiju može usporediti s Agrokorom. Donosimo priču Vanje Figenwalda o carstvu obitelji Salgado s biznisom u 25 zemalja koje se raspalo kad je holding Espírito Santo International 2014. otišao u stečaj. Lavina je pomela i povezane tvrtke. Udvarače za vrijednu imovinu nije trebalo dugo čekati, a repovi se vuku i sporovi traju.

Pišemo i o pokrivenim obveznicama te kako će se hrvatskim bankama omogućiti da se sigurno financiraju bez pomoći matica. Ministarstvo financija, naime, u tišini priprema zakonski prijedlog koji će regulirati ‘covered bonds‘, popularne u mnogim zemljama EU. Sigurnost je dvostruka – bonitet izdavatelja i portfelj prvorazredne imovine, šišu Matilda Bačelić i Tin Bašić.

U novom broju Lidera donosimo i intervju s prof. dr. sc. Bojanom Jerbićem, robotičarom s FSB-a, koji tvrdi kako umjesto poticanja zapošljavanja treba tehnološki razvijati gospodarstvo.

U novom broju Lidera donosimo i intervju s prof. dr. sc. Bojanom Jerbićem, robotičarom s FSB-a, koji tvrdi kako umjesto poticanja zapošljavanja treba tehnološki razvijati gospodarstvo.

Ksenija Puškarić otkriva pozadinu predizborne ekonomije, te što kandidati za gradonačelnike obećavaju u biznisu. Edis Felić donosi pak zanimljivu reportažu s poljoprivrednog sajma u Gudovcu pokraj Bjelovara. Donosimo i tekst o tome što hrvatski potrošači najviše kupuju na internetu, te detaljan izvještaj o 5. susretu guvernera.

U bloku iz svijeta možete čitati o problemima u poslovanju velikog japanskog diva Toshibe, te previranjima u Velikoj Britaniji s kojima se suočava premijerka Theresa May.

Novi broj Lidera potražite na kioscima ili u digitalnom izdanju.

 

 

04. svibanj 2024 19:35