Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Cost benefit analiza - Alat za poduzetnike kojim se moraju znati koristiti i političari

28. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Odluka o svakoj investiciji dvosjekli je mač – tvrtka može propasti ako pogrešno uloži, ali i ako ne uloži. Stoga je ocjena isplativosti projekta danas nezaobilazan alat. Obvezna je u prijavama na natječaje za fondove EU, ali pokretanje svakog pa i najgenijalnijeg projekta nosit će manji rizik ako se poduzetnička ideja prosije kroz sito ocjenjivanja isplativosti. O svemu navedenom pišemo u temi tjedna novog broja Lidera.

Privući američke investitore na malo tržište poput Hrvatske je, kaže jedan diplomat, ‘krvav posao, s Amerikancima treba raditi’. Privlačenje ulaganja zahtijeva aktivnu ulogu svih institucija, od Agencije za investicije i konkurentnost, nadležnih ministarstava, pa do lokalne uprave. A IBM je za sve njih odradio svoj dio posla – dao je signal drugim velikim američkim kompanijama da je Hrvatska dobro mjesto za ulaganje, piše Matilda Bačelić o posljedicama aktualne investicije ove kompanije u našoj zemlji.

O interesnim skupinama na predstojećim izborima piše Ksenija Puškarić koja tvrdi kako je samo jedan konkretan cilj preslaba platforma za uspjeh na izborima. Ma kako jak zajednički interes imale i ma koliko im brojno bilo potencijalno glasačko tijelo, interesne skupine koje izlaze na izbore fokusirane na rješavanje samo jednog cilja, kao što je Udruga Franak, u politici imaju vrlo kratak rok trajanja.

U rubrici ‘Kompanije‘ pišemo o Rapskoj plovidbi koja novim trajektom parira liberalizaciji pomorskog prijevoza, a možete čitati i o propisu koji je ostavljen na prihvaćanje novoj saborskoj garnituri, a koji predviđa strožu kontrolu ventilacijskog sustava u pušačkim kafićima i stvarnu zabranu pušenja u restoranima.

Donosimo razgovor s Davorkom Budimir, predsjednicom Transparency Internationala Hrvatska, koja tvrdi kako je izbijanje korupcijskih afera dobro jer se tako upozorava na nepravilnosti.

U bloku iz svijeta pišemo kako je Verizon kupio Yahoo za povoljne 4,83 milijarde dolara, te o novom glavnom ekonomistu Svjetske banke Paulu Romeru.

24. travanj 2024 22:50